Weskó

Széttörtem - Kritika

2017. január 23. 21:48 - Molnár Balázs L.

vissza_a_jovobe_tenyek_4.jpg

Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy ő nem szeret filmek közben gondolkodni, csak bambulni és vegetálni. Na, vele azóta nem tartom a kapcsolatot. M. Night Shyamalan új filmjéről már biztosan mindenki hallott, olvasott, látott valamit az elmúlt hetekben, hisz elképesztő hype övezte. Nem szoktam felülni a hype vonatra, mindig megyek a saját fejem után, ahogy kell. Gondolom arról is olvastatok, hogy a rendező már-már újra magára talált a Hatodik érzék sikere után, amit követett jó pár borzalmas film. Nos, lássuk mit alkotott most, az egykor hatalmas tehetségnek kikiáltott M. Night Shyamalan, és ahogyan én láttam. A történet szerint, Kevin disszociatív identitászavarban szenved, amiből már 23 személyiségét ismeri a pszichológusa.

szettorve-5.jpg

James McAvoy játéka megér egy misét.

Majd egyszer csak, a legdominánsabb személyisége átveszi felette az uralmat, és elrabol három lányt. Ezután pedig útjára indul a film, elkezdődik a harc a túlélésért. Sztoriból ennyit, igyekszem spoiler mentesen elmondani a véleményem, aztán lehet nem sikerül mindig. A film igyekezett bemutatni a betegség minden velejáróját, illetve azt az álláspontot is, miszerint minden személyiségnek sajátos testi adottságaik vannak. Például az egyik extrém erős és hatalmas súlyok mozgatására képes, míg a másik egy cukorbeteg és inzulinoznia kell magát. Illetve a film fő mondanivalója ismét egy tabu témát feszeget, amit nagyon sajnálok, hisz erről beszélnünk kellene, illetve megfékezni az ehhez hasonló eseteket. Ez pedig a családon belüli erőszak. Sajnos a szokásos söpörjük a szőnyeg alá effektus van jelen társadalmunkban, illetve városi legenda szinten kering. Pedig hatalmas probléma, és emberek életét tudja derékba törni. A film erre a mondanivalóra építkezik, majd a végén is ide fut ki. Volt egy kis Batman V Superman érzésem, amikor ott kiderült hogy mindkettőjük anyukáját Mártának hívják, egy az egyben ráhúzható volt erre is, csak nem az anyjuk közös neve miatt.. Basszus még mindig botrányos rossz film volt Az igazság hajnala.. Mély seb..:D

split-anya-taylor-joy-betty-buckley-jessica-sula_ddar.jpg

Anya Taylor-Joj pedig egészen szépen tudott nézni.

Elvileg horrorként van bejegyezve a film, azonban bőven egy langyos kis thrillernek sikerült maximum. James McAvoy eszméletlen jól hozta a személyiségeket, azonban ahelyett hogy féltem volna tőlük, inkább volt hogy nevettem a személyiségein. Számomra lehetett volna sokkal betegebb, lehetett volna tényleg egy félőrült, pszichopata állat, azonban egyáltalán nem állt fenn ilyesmi. Kicsit se vegye el az érdemét, ha ő nem lett volna a filmben, akkor messze ismét egy bűn rossz filmet kaptunk volna. Ahogy az alapötlet is tökéletes táptalaj lett volna egy remek pszicho thrillernek, megfűszerezve itt-ott horroros beütéssel. Azonban egyáltalán nem éreztem azt, hogy sikerült volna egy olyan atmoszférát teremtenie, hogy attól megfagyjon az ereimben a vér. Végezetül pedig, hogy összegezzem a leírtakat, érdemes elmenni, megnézni a filmet, már csak McAvoy játéka miatt, és a történet is egészen jól megírt. Nekem viszont kevésnek bizonyult ez a film, keserű szájízzel távoztam a moziteremből, azonban úgy tűnik, megtalálta a visszavezető utat M. Night Shyamalan.

Ajánlom

70%

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény. :)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr2512149125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása