Weskó

WALL-E - A robot, aki ellopja a szívünk

2017. február 12. 19:37 - Molnár Balázs L.

wall-e-portable_0_0.jpg

Molnár Balázs Fogalmam sincs mikor láttam utoljára ennyire zseniális animációs filmet, mint a WALL-E. Na de ne szaladjunk ennyire előre. Mi kell egy igazán jó meséhez? Legtöbbször az emberek úgy gondolják, hogy az animációs filmek gyerekeknek szólnak. NEM! Borzasztóan nagy hülyeség, legtöbbször a gyereknek fogalmuk nincs mi miért is történik, főleg nem gondolnak arra, hogy a kisnyúl milyen társadalmi problémára próbál rávilágítani. Éppen ezért, én személy szerint oda vagyok a jó animációs filmekért. Ezért hoztam el most nektek a WALL-E történetét. A sztori szerint a WALL-E egy kis szeméttömörítő robot, aki azon ügyködik, hogy megtisztítsa a Földet az emberiség után, akik elhagyták azt, mert lakhatatlanná vált. Tették.

3113231_orig.jpeg

A kis robot már évtizedek óta, nap mint nap ugyanúgy felkel, szemetet tömörít, amikor is  egy nap megjelenik EVE, egy sokkal modernebb keresőrobot, akit rögtön a szívébe zár a kis WALL-E. Majd EVE rájön, hogy WALL-E rátalált a bolygót megmentő életre. Ezután visszaindul az űrhajóra, hogy tudassa az emberiséggel ezt. WALL-E pedig a nyomába ered. Innentől nyomokban spoilert tartalmazhat. Számomra ezek a szempontok fontosak egy animációs filmnél:

Legyen mondanivalója.

Legyen mit levonni tanulságként.

Képi világ megvalósítása.

Ezek ötvözése, és tálalása.

A WALL-E eszméletlen jól operál ezekkel a pontokkal, majd ráadásként főszereplőként beállítottak egy kis ártatlan robotot, akinek a cukiság faktora az eget verdesi. Rengeteg mondanivalója van a kis szeméttakarító robotnak, rátapint például arra, hogy milyen irányba is tart az emberiség azzal, hogy folyton teleszemeteljük a Földünk. Amellett sem megy el szó nélkül a film, hogy lassan az emberek elvesztik a való világgal a kapcsolatuk, és többet beszélnek a telefonjuk és egyéb eszközükhöz, mint embertársaikhoz.

wall-e-portable_0_0.jpg

2008-as a film, mégis egyre aktuálisabbak azok a problémák, amikre próbálja felhívni az emberek figyelmét. Teszi ezt méghozzá úgy, hogy egy olyan karaktert állít a középpontba, aki egy szimpla szeméttömörítő robot, mégis ahogy az érzéseit kinyilvánítja, amennyire ártatlan és emberi, ahogy feláldozza magát a jó cél érdekében, jó pár embernek példát mutathatna. Nekem belopta magát a szívembe a kis szemétláda, rengeteget tudnék még mesélni róla, de szeretném hogy ha valakinek tetszett ez a pár sor, az maga is tapasztalja meg ezt az elbűvölő mesét, s talán átértékeli ő maga is, mik is az igazán fontos dolgok az életben.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény. :)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr8112252158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása