E-tankönyveket az oktatásba #2 - A Mozaik-megoldás

ebok.jpg

 Nem is olyan régen beszéltem nektek az e-könyvek behozataláról az iskolákba, és hogy szerintem miért lenne érdemes és hatékony lecserélni. (Itt elolvashatod). Nos, most már szemléltetni is tudom az állításaim, hisz a Mozaik konkrétan megvalósította a jövő oktatását. Méghozzá marha jól! Vicc az, hogy ez már nem a jövő oktatása, hanem a jelené kéne legyen, hisz borzasztóan aktuális lenne egy hasonló reform a mai oktatásra, minél jobban interaktívvá tenni a száraz anyagokat, illetve megmutatni a gyermekeknek úgy a dolgokat, hogy azt ők is élvezzék, és lássák is miről is van szó, nem csak a folytonos elméletet sulykolni szegény párára. Nos viszont nézzük mit kínál a Mozaik. Hétről hétre több applikáció kerül fel a Google Play-re, legyen szó a robbanó motor működéséről, vagy éppen az emberi testről.

 Mindegyik alkalmazás hihetetlenül interaktív, feladatokat oldhatunk meg bennük, van egy teljes animáció amiben minden részleten végigmenve tanulhatjuk meg az anyagot, de akár egyenként is megnézhetünk mindent. A diák csomag pedig rengeteg interaktív tananyagot tartalmaz, állításuk szerint több mint 1000 háromdimenziós modellt, több száz oktatási videót, képet, hangot, az aktuális tananyagokhoz való alkalmazásokat és játékokat, amit bárhol bármikor elérhet a kisdiák. Ezen felül olyan csuda dolgokra vannak felkészítve a Mozaik tankönyvek, mint hogy akár a számítógépeden vagy a telefonodon, tableten is tudod őket használni kötetlenségek nélkül, az órán használt tananyagot otthon ismét megnézheted, használhatod, ismét csak a 3D-s modellekkel teletűzdelt vagány kis alkalmazásokkal, vagy ha valaki jobban tud videós oktató anyaggal tanulni, ő is megtalálja a számítását.

textbooks-120119-11.jpg

Szükség van az innovatív, érdekes, interaktív tartalmakra az oktatásban.

 Az egyik, szerintem legjobb dolog, amit már megint az előző bejegyzésben említettem, az a közös munka.. Adott egy feladat, amihez mindenki hozzáfér az osztályból. Mindenki hozzáteheti a magáét, megbeszélhetik mit és hogyan kéne csinálni vele, és együtt, már-már közösséget kovácsoló hatással oldhatják meg a feladatokat. Egy éves előfizetés pedig 12-3 ezer forint, hasonlóan a papír alapúakéhoz, és úgy, hogy sokkal többet nyújt, mint egy könyv. Nem is lehet leírni jobban, mindenkinek ki kell próbálnia, látnia, mennyivel jobb ez a megoldás, főleg a mostani generációk számára, akik már tablettal és okostelefonnal a kezükben jönnek a világra. És nem, nem feltétlen rossz dolog, ha már fiatalon ezekkel foglalkozni, attól hogy a régebbi generációk szerint ez nem normális. Jó lenne felfogni, hogy ez egy teljesen más világ már mint akkor, minden felgyorsult, sokkal több dolgot kell feldolgozni az emberi agynak, sőt.. Akit pedig nap mint nap olyan behatások érnek, hogy az agyad eldobod, akkor egy papír alapú történelem könyv egy cseppet sem fogja meghatni. Nem feltétlen azért, mert nem akar tanulni, hanem csupán úgy nem érdekli, ahogy éppen a tanár darálva lenyomja egy óra alatt. Amit teljes mértékben megértek. Ja és semmi hirdetés mielőtt netán felmerülne, csupán jónak gondolom amit csinálnak. Szóval ja, most belinkelem ide a dolgokat, aztán várom a ti véleményetek, hogyan látjátok, miként kéne az oktatásnak a jövőben működnie, min kellene gyökeresen változtatni. 

Mozaweb

GooglePlay

iOS

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény. :)