Weskó

Megéri megfizethető szélesvásznú monitort vásárolni? - LG 25UM58 teszt

2017. március 28. 18:21 - Molnár Balázs L.

 29um58-p-21-9-ips_1.jpg

 Már egy jó ideje nálam tevékenykedik egy ilyen monitor, és most pedig eljött az idő, hogy számot adjak az eddig együtt töltött időnkről. Egy régi 22 colos monitorról váltottam erre, ami 16:9-es képaránnyal bírt, de hasonlóan Full HD felbontással. Azért esett erre a választásom, mert ezzel a képaránnyal remekül lehet filmet nézni, hisz a mozik is így vetítik a filmet, illetve most már a blogoláshoz is elengedhetetlen társ lett. Most pedig már eljutottunk oda, hogy a gyártók már olcsón tudják előállítani ezeket, így mi is hasonlóképpen megfizethető árun juthatunk egy ilyen készülékhez. Nézzük is meg, megéri-e ebben az árkategóriában ilyen monitort vásárolni. 

Külső

 Külső megjelenésében ne várjunk sokat, sima letisztult dizájn, műanyag az egész, az előlapja kicsit csalókás, úgy tűnik mintha nem lenne kávája a széleken csupán alul, azonban ha bekapcsoljuk, rögtön előbukkannak a kis huncutok. Ennek ellenére  marha jól mutat, ha az ujjlenyomatokat nem is, viszont úgy gyűjti a port mintha kötelező lenne. A talpával sincs gond, nem túl nagy, viszont eléggé stabil, cserébe nem állítható, ami hatalmas bűn. Most is könyvek vannak alatta, hogy az emberi magasságban legyen. Legalább valamire jók a száraz tankönyvek.

medium01_1.jpg

Kijelző

 Egy 25 colos IPS panelen kapjuk a már megszokott Full HD-s felbontást, amit széltében megtoldottak, így lett 2560x1080-as. Betekintési szögei az IPS panelnek hála 178º  fokosak, míg a válaszideje 5 ms. Ez főleg RTS játékoknál lehet hátrány, ahol a TN paneles monitorok már simán 1-2 ms válaszidővel rendelkeznek, azonban az LG felszerelte egy Dynamic Action Sync funkcióval a monitort, amivel állításuk szerint sokkal gyorsabban reagál a monitor. Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.Erre jön rá a merőben új 21:9-es képarány, ami új dolog volt számomra is, legalábbis az első pár óráig, már csupán az érzés is, hogy sokkal nagyobb felületen tevékenykedhetek, aztán a nap végére már átcsapott imádatba, és olyan volt mintha mindig is ilyet használtam volna. Filmezésre, játékra illetve munkára is hatalmas előrelépés a monitor, sokkal gördülékenyebb rajta minden, ez a méret már van akkora, hogy simán feloszthatjuk a monitort kétfelé, ezzel is egyszerűbbé téve a saját dolgunkat. Filmeknél meg.. ó... eszméletlen érzés. Egyszerűen elvarázsol, nagyon szép képe van, illetve mivel rengeteg beállítás közül választhatunk, tovább is fokozhatjuk az élvezeteket. Külön hangsúlyt fektettek a játékosokra a fekete stabilizáló megoldásukkal, ami a fekete képeket szoftveresen felhúzza, így azokat elvileg feketébbeknek kéne látnunk. Nem próbáltam, amióta megvan 100-ra felhúztam, így elvileg mindent feketébbnek láthatok.

32ma68hy-p-on-screen-control-feature.jpg

Vezérlés, OnScreen control

 Ez az egyik olyan pont, ami miatt igazán beleszerettem. Az LG felirat alatt, mögött kapnunk egy egyszerű kis joystick gombot, amivel felfelé nyomva kattintva leokézhatjuk a dolgokat, illetve természetesen négy irányba léptethetjük a menüt. Ez a monitor is megkapta a OnScreen control funkciót, azaz egy programot letöltve az LG honlapjáról, ami után soha többet nem kell a monitorunkhoz érni, egyszerűen a programból tudjuk változtatni a paramétereit. Tudunk rá hangot adni, fényerőt és kontrasztot állítani, de még képernyő módot és képarányt is tudunk állítani. Itt még megkapjuk a Screen Split opciót is, ahol kedvünkre oszthatjuk fel a kijelzőt, akár 3 részre, 2 kicsire és egy nagyra, vagy éppen kép a képben módot is választhatunk. Hasznos kis program, merőben megkönnyítheti a dolgunk, ha sokszor kell módosítani valamiért a monitort.

size-kicksculture_1.jpg

Méret

 Na lányok.. :D Mivel tudjuk, hogy a ti és a mi metrikus rendszerünk különbözik, így általában merőben más eredmények jönnek ki azonos méretre. Na de számít-e a méret? :D Valljuk be őszinte, ja. Első pár napban, eléggé furcsa volt a monitor, hisz nagyon széthúzott volt, míg széltében nagyon nagy, felfelé roppant kicsinek tűnt. Egy ideig baszta is a csőröm megmondom őszintén, aztán már annyira megszoktam, hogy teljesen olyan lett mint egy normál monitor. Most már el sem tudnám képzelni nélküle a munkát, sem a filmezést, illetve néha néha a játékot. Egyszerűen parádés ez a kiosztás, de folyamatosan állítani kell a játékok felbontását, filmek képarányát, illetve mindent, ami nincs a 21:9-es arányhoz kalibrálva. Én ezen túlemelkedtem, úgy gondolom több jót kapok cserébe, mint hogy ilyen kis dolgok miatt lemondjak a hatalmas előnyeiről.

25um58_product_image_10_desk.jpg

Csatlakozók

 Nem vitték túlzásba, kapott két HDMI bemenetet és egy 3,5mm-es Jack dugót. A dobozban kapunk hozzá egy HDMI kábelt is, ami nem nagy szó ugyan, de jár érte a piros pont, mert sok gyártó simán kispórolja belőle. Természetesen egy tápkábelt is mellékelnek. 

bigstock-summary-blue-d-realistic-pape-74438794-300x199-opiate-eg0o88-clipart.jpg

Összegzés

 Összegezvén a kis tesztet, ebben az árkategóriában, az előnyei és hátrányai mellett is verhetetlen nagyjából ez a monitor. 50 ezer forintért kaptok egy olyan élményt, amit ha eddig nem volt hasonló monitorotok, garantáltan többet nem is akartok másmilyent. Az LG nagyon jó monitorokat gyárt, mind hajlított, mind normál és mind szélesvásznú kiadásokban. Hálisten' szoftveresen is dolgoznak rajta, így olyan pluszokat tud nyújtani a monitor, amit konkurensei nem mindig. Egyszóval mindenkinek ajánlom ezt a kis monitort, aki imád filmet nézni, mert neki hatalmas élmény lesz, aki imád gyönyörű játékokkal játszani, neki szintén egy új világ nyílik meg, és persze aki munkára akarja használni, mert neki is hatalmas segítség lesz ez a monitor.

 Ha tetszett a cikk és szeretnél még hasonlót, kövesd a Facebook oldalam, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény.  Ja meg ott az Instagram is, ott is csupa érdekeset osztok meg. ;)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr3812375149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása