Weskó

Szesztilalom - Avagy a feketekereskedelem virágzása - Sztori tájm #5

2017. április 11. 15:11 - Molnár Balázs L.

38402.jpg

Múlthéten elmaradt a szokásos csütörtöki Sztori Tájm rész, így most ma elhoztam nektek a Szesztilalomról szóló kis anyagom, aztán a héten már jövök ha minden jól megy csütörtökön a szokásos időben az új résszel. :)

Amerikában 

 Amerika egyik legrosszabb politikai döntéseként könyvelhetjük el az 1920. január 16-án életbe lépett úgynevezett Volstead-törvényt, mely a 18. alkotmánymódosítás nyomán attól a naptól fogva, már nem csak pár államban tiltotta be a szeszes italok fogyasztását, előállítását és behozatalát, hanem az egész országra kiterjesztette ezt. Az alkoholellenesség valahol mélyen a puritán angolszász társadalomban gyökerezik. Így nem meglepő, hogy az új világban már 1657-ben a massachusettsi bíróság illegálisnak kiáltotta ki a tömény szeszes italok kereskedelmét. Még a nagy autógyáros, Henry Ford is támogatta a szesztilalmat, mert úgy gondolta, ezzel elősegítheti a gazdaság hatékonyabbá tételét. De amennyire jónak hitték a törvényhozók az alkotmánymódosítást, annyira csúfos bukásba szaladtak bele.

44198.jpg 

 Az elképzelésük azon alapult, hogy azok a munkások, akik alkoholt fogyasztottak, kevésbé voltak munkaképesek, mint azok a társaik, akik nem. Nos, gondolom nem kell mondanom, hogy nem így lett. Az alkohol fogyasztása nem hogy nem állt le, de cserébe kivirágzott a feketekereskedelem. A leghírhedtebb gengszter, Al Capone is ezt meglovagolva gazdagodott meg. Illetve rengeteg másik gengszterbanda látott hozzá az illegális szeszgyártáshoz. Ebből fakadóan rengeteg bandaháború robbant ki, mindenki egyedül akarta uralni a területét, hogy csakis az övék legyenek a lepárlók. Több ezer ilyen ''titkos'' lepárló működött akkoriban Amerikában, voltak akik egyedül űzték az ipart, de nagyrészt a maffia kezében összpontosultak az ilyen üzemek.

 szesztilalom-13.jpg

 Az 1929-es nagy világválság nyomán radikálisan megcsappant az alkoholra való igény, az emberek inkább a mindennapi élet fenntartására költötték a pénzüket. Ezzel arányosan a maffia is szépen lassan kivonult ebből az ágazatból, majd a Volstead-törvény eltörlésével teljesen felhagytak vele. Érdekességként, a titalom alatt az orvosok továbbra is írhattak fel terápiás célokra alkohol tartalmú italokat. Gondolhatjátok,  hogy több millió ''páciens'' vette igénybe ezt a szolgáltatást. Illetve a tilalom alatt továbbra is lehetett az áldozáshoz használni bort,. Még az italfogyasztási szokások is teljesen átalakultak. Elterjedt a koktélozás, míg az éttermi alkohol fogyasztás szinte teljesen eltűnt a hétköznapokból. A kultúrára is nagy hatással volt, rengeteg könyv és film készül belőle. 2012-ben a Matt Bondurant regénye alapján készült Fékezhetetlen című film remekül mutatja be a szesztilalmat, és a köré épülő szervezett bűnözést. 

 szesztilalom-16.jpg

Magyarországon

 Bizony sokan nem tudják, de Magyarországon is, a Tanácsköztársaság idején szesztilalom volt érvényben, egészen 1919. március 21. és augusztus 1. között.

Végeredmény

 Végül a tilalmat 1933 decemberében oldották fel. A végeredmény korántsem a várakozásoknak megfelelően alakult, megerősödött a szervezett bűzözés és az államok több milliárd dollárnyi adóbevételtől estek el.

Többet akarok!

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény.  Ja meg kövess az Instagramon is, ott is csupa érdekeset osztok meg. ;)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr6212415229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása