Weskó

Már nem is kell találkozni a barátainkkal, megjött a Facebook virtuális valósága

2017. április 22. 21:24 - Molnár Balázs L.

01-facebook-spaces-still-shot.jpg

Újabb aduász van a Facebook kezében, hamarosan meglátjuk mennyire tudnak élni vele.

 Mark Zuckerberg nem titkoltan próbál minket eléggé a virtuális valóság felé terelni, kezdte ezt az Oculus felvásárlásával, most pedig már a béta verzióhoz érkezett a Facebook virtuális valóság tere, a Spaces. A VR még nagyon kezdeti stádiumban van, annak ellenére, hogy az okos emberek már tavaly is azt mondták, 2016 lesz a virtuális valóság éve. Aztán mégsem. Miért?

Mert mocskosul drága. Egy Oculus Rift, ami a belépő a Facebook virtuális valóságába, még mindig 230 ezer jó magyar forint, ehhez pedig még hozzájön egy legalább 300 ezres számítógép, ami képes kihajtani a hardvert. Valószínűleg a Facebook hatalmas felhasználóbázisának köszönhetően, amint elérhetőbb árban lesz a virtuális valóság, egész egyszerűen letarolják a piacot ezzel a megoldással. Na de nézzük is mit nyújt a felhasználóknak a Facebook Spaces.

facebook-spaces-social-vr-app-2.jpg

 Egész egyszerűen csupán a Facebook fiókunkra van hozzá szükség (az előző hardvereken kívül), majd a profilunkra feltöltőt képek közül kiválasztva egyet, az alkalmazás az alapján generál nekünk egy avatart. Ez veszi át a helyünk a virtuális valóságban, ezt pedig kényünk-kedvünk szerint alakíthatjuk a későbbiekben, hajfestéstől a szemszín változtatásáig rengeteg dolgot változtathatunk a virtuális kicsi énünkön. Nagyjából pedig ennyi, azután már magunkévá is tehetjük a Spaces-t, kezdődhet a móka a haverokkal. Sok szempontból hasznos a Spaces, azonban vannak hátrányos oldalai is. Bármilyen hátteret beállíthatunk a beszélgetés alatt, így akár leugorhatunk "sörözni" egyet a Hawaii szigetekre a legjobb barátunkkal, közben pedig mindenki ugyanúgy otthon ül a panel lakásában, és szürcsöli a kőbányait. Vagy éppen az óceán alján a cápák között beszélhetjük ki a nap történéseit. Bármit. Bármit beállíthatunk, itt már csak a képzeletünk szabhat határt. Ezekben a hátterekben pedig simán belenyúlhatunk ha szeretnénk, mivel ahogy a valóságban, úgy itt is belekontárkodhatunk a minket körülvevő tárgyakba. A legjobb pedig, hogy akár berakhatunk egy filmet is a beszélgetés alá, így egy közös mozizást is csapathatunk a barátokkal, családdal, legyenek bárhol is a világban.

party.jpg

 Na és itt a lényege a dolognak. Emiatt a funkciója miatt fog egy olyan pluszt adni a kapcsolatnak, akik például nem tudnak találkozni egymással hosszútávon, és szeretnék magukat közelebb tudni a másikhoz egy sima Skype beszélgetésnél, számukra ez az opció hatalmas előnyt fog nyújtani. Már ha van kéznél náluk egy Oculus Rift és egy gép ami képes meghajtani. Hisz akkor van értelme a dolognak egyáltalán, mert amúgy nem sok, de olyanok is csatlakozhatnak a partiba, akik nem rendelkeznek ezzel az eszközzel, így viszont simán szokásos videóhívásról van szó. Ahogy említettem, vannak jó szempontjai a dolognak, akár közelebb is hozhatja az embereket, illetve adhat egy olyan érzést az embernek a már-már valóságot imitáló VR, hogy ténylegesen a szeretteivel, barátaival van egy helyen és közösen töltenek el egy pár órát egymás társaságában. Azonban ott a másik oldal is, ami az elidegenedés. Tudjuk hogy van sok ember, aki alapból sem mozdul ki a szobából, most hogy pedig jön a virtuális valóság, még ennyire sem. Ha pedig már ahhoz sem kell kimozdulni, hogy elmenjünk megnézni egy filmet a moziba a barátainkkal társasági életet élni, akkor bizony elég rossz irányba tartunk. Természetesen még sok-sok előnye és hátránya is van a virtuális valóságnak, azonban valószínűleg hamarosan a mindennapjaink részévé válnak majd ezek az eszközök, akárcsak az okos telefonjaink. Kíváncsi vagyok a véleményedre a témában, szerinted milyen hasznos és rossz élettani hatásai lehetnek majd a virtuális valóságnak?

 

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, kövesd a Facebook oldalam, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény.  Ja meg ott az Instagramon is, ott is csupa érdekeset osztok meg. ;) 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr312441519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása