Weskó

13 Reasons Why - Miért nem figyelünk egymásra?

2017. május 15. 21:00 - Molnár Balázs L.

13-reasons-why-personagens-netflix.jpg

 Huh srácok.. Ez valami brutális volt. Nem is emlékszem mikor volt sorozat utoljára ekkora hatással rám. Sajnos olyan témának sikerült elérnie nálam ezt a hatást, amiről a legjobb lenne ha nem is tudnánk. Ez pedig az iskolai bántalmazás, legyen szó verbálisról vagy fizikairól. Biztos mindenki találkozott már a jelenséggel, vagy külsős szemlélőként vagy éppen a kellős közepén találta magát. Vagy ő volt a bántalmazó, vagy a bántalmazott. Mi okozhatja ezt? Hogyan lesznek a gyerekekből állatok egy szempillantás alatt? A mai sorozatunk a 13 Reason Why ennek a témáját járja körül, illetve van benne áldozathibáztatáson keresztül egészen a pillangó hatásig mindenről szó, amit átélhet egy középsulis diák.

 A sorozat egy lány öngyilkosságának okait mutatja be, amiért a barátait és az iskola diákjait okolja. De ezt hogyan tudja, ha meghalt? Mielőtt felvágta volna az ereit, felmondta 13 magnókazettára az okokat. Mindegyik kazettát más-más személynek szánta, így minden részre elosztva megismerhettünk egy újabb karaktert a két főkarakter mellett, ezáltal mindig mélyebbre juthattunk az öngyilkosság okait feltárva. Ezekről a kazettákról pedig megbizonyosodott, hogy amikor megöli magát, eljussanak azokhoz az emberekhez, akik helyet kaptak a szalagon. A sorozat két főszereplője, az öngyilkos lány Hannah (), és a barátja Clay (), aki éppen megkapja a kazettát az első részben, és általa tudjuk meg Hannah-nak milyen szörnyűségeken kellett átmennie, miután úgy döntött, hogy köszi én most itt feladom, és abbahagyja az élet nevű játékot.

 Történetről nem is beszélnék többet, nézzük miért volt rám ilyen hatással. Megkaptuk a tipikus amerikai gimis filmekre jellemző karaktereket, a népszerű focista srácoktól kezdve, a pom-pom lány csapaton át, a stréber tanulókig mindenkit. Azt gondolnád, hogy sablonos az egész, biztos valami gagyi young adult szörnyűség. Pedig ezért volt a sorozatnak mégis olyan igazi szaga, mert különböztek a karakterek. Mindenki más volt, mint a való életben. Ez pedig az egyik legfontosabb mondanivalója a sorozatnak. Ehhez pedig a színészi játékok járultak nagy mértékben hozzá, általuk lett olyan atmoszfériája a sorozatnak amilyen. A minőségre pedig a Netflix a garancia, szépen összevolt rakva az egész.

2.jpg

 Valamelyik részben kitér Hannah a pillangó hatásra, amit mint tudjuk, annyit takar hogy egy pillangó szárny csapása később akár egy tornádóvá is alakulhat. Ez pedig annyit jelent, hogy nem tudhatjuk kit mivel bántunk meg, lehet mi azt gondoljuk, hogy ez semmi, minket nem is hatna meg, azonban lehet hogy mást ez mélyen érint és az is lehet, hogy nem mutatja ki, belül neki nagyon fáj. Történtek nagyon durva dolgok a sorozatban, én konkrétan elborzadtam, hogy tényleg?! Tényleg itt tartanánk? Ennyire önzőek vagyunk? Bármikor eltapossuk a másikat, ha úgy adódik? Az a borzalmas, hogy inkább igen mint nem.

 Csupa tanulság a sorozat, még akkor is ha néha eltúloz valamit, viszont csak így tudja igazán érzékeltetni ezeket a dolgokat. Volt még mondanivalója a sorozatnak, egy másik az áldozat hibáztatás volt. Tudjátok, amikor megerőszakolnak egy nőt, és még őt basszák le, hogy biztos úgy viselkedett meg öltözködött.. Anyád.. Ilyen nincs! Senki nem jogosult arra, hogy a másikat egyáltalán bármilyen szinten is bántsa. Aztán volt itt az iskola felelőssége is, hisz oda jártak a gyerekek, ott ismerték meg egymást. A lány szülei pedig az iskolát perelve szerették volna a lányuk igazát. Borzasztó nyomasztó az egész sorozat atmoszférája, már a cselekmények nélkül is kavarog az ember gyomra, aztán pedig ahogy elindul a szalag, nincs megállás..

hannahclay-1024x576.jpg

 Mennyire van értelme az iskolára hárítani a felelősséget, az egy jó kérdés, viszont ez az egész jóval jóval komplikáltabb, mint elintézni annyival, hogy az iskola hagyta a dolgokat megtörténni. Nem. Viszont nem ártatlan. Van egy olyan érzésem, hogy ez most kevésbé lesz kritika, inkább a sorozat lélektani hatásairól való beszélés, na de ilyen is kell. Mivel pedig ezek a kazetták körbejártak azokon az embereken, akik valamilyen szinten részt vettek Hannah meggyilkolásában, mert tulajdonképpen ők taszították odáig, hogy elvegye a saját életét. Ők megtudták egymás történeteit is, így kialakult egy zóna, akik közösen titkolták el a dolgaikat, sőt még a csoporton belül is volt olyan, hogy csak egy valakinek a "védelme" miatt nem mondták el az igazságot neki.

 Pedig csak rosszabbat tettek vele. Sokkal. Rengeteg tanulsággal szolgáltat a 13 Reasons Why, még naphosszat lehetne csak a karaktereket elemezni, ki miért mit tehetett, viszont leginkább azt ajánlom nektek, hogy nézzétek meg ezt a sorozat, ha éppen középsuliba vagy gimibe jártok akkor azért, ha pedig már idősebbek vagytok, akkor pedig azért. Utána pedig gondolj arra, hogy ha valaha is. csupán szavakkal is bántottál valakit, talán az ő élete azóta egy kínszenvedés. Lehet azóta már felnőtt, viszont a gyermekkori sérüléseket elfelejteni talán nem is lehet. Gondold meg hogyan cselekszel. Légy jó ember. Figyeljünk egymásra. :)

Ha teheted, mindenképp nézd meg

90%

Ha tetszett a cikkem, és szeretnéd támogatni a munkám, kérlek dobj egy lájkot a  Facebook oldalamra,  esetleg oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény. :)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr1112488453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása