Weskó

Végre itt az első mobil, amiben a kijelző alá rejtették az ujjlenyomat olvasót

2018. január 11. 00:15 - Molnár Balázs L.

image_9.jpg

 Pörög tovább a CES 2018, érdekesebbnél érdekesebb dolgokkal elhalmozva minket. Évek óta epekedve várjuk azt a pillanatot, amikor nem a mobil hátuljára és nem is a telefon fizikai gombjába rejtve kapjuk meg az ujjlenyomat olvasót, hanem a kijelző alá elhelyezve. Ezzel a megoldással lehetett volna káva mentesíteni a mobilokat, viszont amikor elkezdték gyártásba küldeni a Samsung Galaxy S8 mobilokat, akkor még nem volt meg ez a funkció, így ott ez a hátlapra került. Ahogyan az iPhone X esetében sem került bele a mobilba, itt viszont konkrétan mellőzték is a megoldást, cserébe speckó arcfelismerőt kaptak az almás mobilok szerelmesei, ami közel sem nevezhető tökéletes megoldásnak

 A Synaptics pedig még tavaly év végén bejelentette, hogy elkészítették a kijelző alá telepíthető ujjlenyomat érzékelőt, amire le is csapott rögtön elsőként a kínai Vivo. A telefon kijelzőjének alsó részében kapott helyett, ott, ahol régen a fizikai gombos megoldás volt, így a felhasználó a hüvelykujjával könnyen elérheti. Azonban nem a megszokott kapacitív megoldáson alapul a rendszer, vagyis nem elektromos áramot használva működnek, hanem az OLED panel által kibocsájtott fényt használja fel ahhoz, hogy felismerje az ujjlenyomatot

image_1_3.jpg

A Synaptics kijelző alá elhelyezhető ujjlenyomat olvasója, ami OLED kijelzők alatt képes működni. A gyártó szerint nedves, fóliával vagy üvegfóliával védett kijelzőknél egyaránt működik, és sokkal gyorsabb, mint az Apple féle 3D arcfelismerés. De még így sem üti meg a jelenlegi szintet. Valamit valamiért.

 Ezzel pedig el is árultam azt, hogy a rendszer csak OLED panelekkel kompatibilis, bár a csúcsmobilokban már ilyen kijelzőkkel találkozhatunk, idén már ezekben találkozhatunk is akár ezzel a megoldással. Egyetlen hátránya van ennek a módszernek, hogy háromszor-négyszer lassabban oldja fel a készüléket, 0,7 másodperc alatt, míg a már megszokott kapacitív módszerrel akár 0,1-0,2 másodperc alatt is feloldhatjuk a mobilunkat. A Vivo hozzátette, hogy 2018 első felében már indítják is a mobil sorozatgyártását, bár egyelőre még nevet sem adtak neki.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr1013565273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása