Weskó

Közérthetően az ördögűzésről

2018. április 19. 21:22 - Kiss.Norbert

Könyvkritika: A rítus

826710_5.jpg

 Mindenekelőtt fel szeretném hívni a figyelmet, hogy felejtsük el az „ekszöszájzbúk”-ot és társait. Matt Baglio könyvében ugyanis igazi ördögűzésekről esik szó, tehát húsvér ördögűzők számolnak be valódi esetekről. Erről szól ugyanis A rítus, a köztünk élő ördögről, megszállottságról és a gonosz elűzéséről. Erről valószínűleg mindenkinek van valamilyen elképzelése, de ezeket pontosan nem vagy csak nehezen tudnánk definiálni.

Rendkívül érdekes téma, de ha tényleg belegondolok mi jut eszembe először: naná, hogy az amerikai horrorfilmek, ahol eltorzult arcú fiatal nők fekszenek lekötözve az ágyon és kiabálnak mindenféle szentségtörő dolgokat. A téma ilyen szintű ismeretével, na meg az alapvető bibliai tájékozottsággal, viszont annál nagyobb érdeklődéssel vetettem bele magam a könyvbe.

Azt kell mondjam a filmes előélet egyáltalán, de még a bibliai ismeret sem fontos a teljeskörű olvasásélményhez, Baglio olyan tudományos alapossággal járt utána a kérdésnek. Megszámlálhatatlan a leírt hivatkozások száma, rengeteg ördögűzéssel kapcsolatos könyvet és személyt idéz, ami tökéletesen hitelessé teszi, ezt az egyébként „elhálivúdiasított” témát. Könnyű belefeledkezni, hiszen rettenetesen szemléletes egyik-másik rész, és a leírtak alapján a filmek valóban nem állnak messze a valóságtól.

Baglio újságírói mivoltának köszönhetően olyan érzésem volt végig, mintha egy nagyon hosszú újságcikket olvasnék, amit egy történet fűz össze kerekké. Mert itt bizony nem Gary atyán, a föszereplőn volt a hangsúly, hanem az ördögűzés, mint témakör feltárása és olvasó által is befogadhatóvá tételén. Ezért is nehéz regényként gondolni a műre. Tagadhatatlan, hogy vannak ilyen elemei, melyek inkább csak a befogadást segítik, de számomra nem ez volt a fő. Bár ez által egy pici bepillantást nyerhettünk a vatikáni vallási életbe is, nekem kissé megtörte a mű folytonosságát a „regényes” és a „tudományos” rész váltakozása. Nehezen tudtam beleélni magam, mert a hosszú leírások a mű lendületének kárára voltak, bár valószínűleg a könyv inkább ismeretterjesztési célból született meg és a történet csak egy apropó volt ezek átadására.

A leírtak viszont abszolút hatásosak. Félelmetes belegondolni abba, hogy ez nem csupán egy misztikus mese, amit a középkor hagyományozott ránk, hanem egy valódi, rengeteg embert érintő jelenség. A könyv iszonyú tényszerűsége is alátámasztja, hogy ez a XXI. században is igenis létező dolog. Az ördögűzés nem valami horrorfilm-klisé, hanem valódi emberek valódi problémája. Mint a cukorbetegség. Természetesen a helyén kell ezt is kezelni, de mindenképpen örvendetes, hogy ebben a tabunak számító témakörben elkészült ez a laikusok számára is érthető, könnyen követhető könyv. Különösen a mai, mindent behálózó tudomány és technika világában fontos, hogy ilyen témájú írásokkal is találkozhat az egyszeri könyvesboltba járó.

Olyanoknak lesz ez igazán különleges olvasmány, akik nyitottak a spiritualitás felé, és a vallás elől sem zárkóznak el. Született szkeptikusok kezükbe sem veszik, vagy bizonyára jókat nevetnek majd rajta, de aki egy kicsit is hajlandó hinni ezekben a dolgokban, annak tökéletes bizonyíték ez a források tömkelegével alátámasztott, szakszerű írás. Azonban csak az vegye kezébe, aki lélekben is felkészült arra, hogy a moziban látott jelenetek tényekkel lesznek alátámasztva. Az ördög itt nem csak a részletekben rejlik.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr3813847608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása