Weskó

Bonnie és Clyde története

2016. szeptember 18. 13:17 - Watzker Balázs

Továbbra is célunk ezzel a cikksorozattal, hogy a múlt fontos szereplőit, eseményeit kicsit közelebb hozzuk hozzátok. Ahogy ez történt az első két újságban is, Csernobillal és az Amerikai szesztilalommal, úgy itt most folytatjuk a munkát. Előző részben olvashattátok a Woodstocki fesztiválról készült kis szösszenetet, úgy most egy halálos szerelem történetét próbáljuk kicsit jobban bemutatni nektek. (Molnár Balázs)

A XX. század leghírhedtebb rabló párosáról lesz szó a mai cikkben. Név szerint Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Barrow-ról.

Bonnie 1910 október 1-jén született egy átlagos texasi családba. Szerényen éltek, nem voltak gazdagok , de boldogak. Négy éves korában elvesztette édesapját , így anyja egyedül nevelte őt és még két testvérét. Bonnie olyan volt mint átlagos lány. Szép, okos de igen szívós és kifejezetten tehetséges szónok és versíró . Álmai azonban gyorsan szerte foszlottak, amikor is 16 évesen férjhez ment egy bizonyos Roy Thortonhoz. Szerelem ugyan volt kettőjük között , de ez nem elég egy tartós kapcsolathoz. Folyton vitáztak, kapcsolatuk viharos volt. A férfit 1929-ben 5 év börtönre ítélték rablások, fosztogatások miatt. Ezzel a kapcsolatuknak vége szakadt, de ami érdekes , hogy soha nem váltak el és Bonnie a halála napjáig viselte a gyűrűt amit Roy-tól kapott.

Bonnie nem sokáig élt magányosan. Nem telt el egy év és újra szerelembe esett. 1930-ban találkozott egy baráti összejövetelen Clyde Barrow-al. Clyde-ot teljesen elbűvölte a lány szépsége, és ez kölcsönös volt a másik félről is. Amit viszont nem tudni, hogy a fiú hanyadik randi során közölte Bonnie-val , hogy ő nem az a tipikus jófiú. Mivel ő is szegény családból származott, így gyerekként rá volt kényszerülve hogy lopjon, fosztogasson.

Megismerkedésük után 1 hónappal Clyde-ot börtönbe zárták 2 évre. A börtönbe töltött idő nehézkesen ment. Sokszor megverték, fő ellensége egy Ed Crowder nevű elitélt volt , akit később Clyde nemes egyszerűséggel agyonvert egy vascsővel, de ezt nem tudták rábizonyítani mivel rabtársa magára vállalta a bűntettet.  Ezután Clyde elveszítette egy pár lábujját, amikor is egy baltával levágta azokat, remélve, hogy így előbb szabadul. A vicc ebben a  történetben az, hogy amúgy is kiengedték volna 5 napon belül. Pech.

Szabadulása után Bonnie az anyja tiltása ellenére elhagyta a szülői házat és csatlakozott a férfihez ezzel pedig a Barrow bandához. Itt kezdődött a rablóélet.
 
Kísérleteik, hogy nagy pénzt kaszáljanak, mindig kudarcba fulladtak. Egy kockázatos bankrablás során például alig két dollárt zsákmányoltak.
1993. júliusában nem messze Kansas City-től körbe vették őket a rendőrök, ahonnan megmenekültek de néhány társuk , Buck (Clyde testvére) és felesége is megsérült. Hat nappal később újra elkaptál őket.Bonnie és Clyde innen ismét meglógott , bár Buck ezt már nem élte túl. 1934 januárjában kockázatos kalandra vállalkoztak. Kiszabadítottak 4 foglyot abból a börtönből ahol korábban Clyde is raboskodott. A támadás során megöltek egy őrt. Ez az akciójuk után hajtóvadászat indult a Barrow banda ellen, élén Frank Harmerrel.

A kiszabadított foglyok közül 3-man csatlakoztak a bandához, köztük a végén saját halálukhoz vezető Henry Methven is. Methven egy évvel a kiszabadításuk és a bandába belépés után egy fosztogatás alkalmával megölt két benzinkutast Texasban.

A halál nagyon szerencsétlenül érte őket és igen durva volt. 1934 május 23-án éppen autóval mentek Gibsland közelében, amikor meglátták a bandájuk egyik tagjának édesapját. Úgy  gondolták , hogy megállnak és üdvözlik őt. Kedves gesztus volt ez részükről, csak azt nem sejtették hogy ez egy csapda volt, mivel az apa alkut kötött  , hogy segít elfogni őket , ha fiát , a már említett Henry Methvent, szabadon engedik. Amint kiszálltak az autóból a 6 katona sortüzet nyitott feléjük. Menekülni esélyük sem volt. Clyde azonnal meghalt amikor egy golyó a fejét találta el, ami szinte leszakadt. Bonnie is megsérült de nem halt meg rögtön. Ezt látva Frank Hamer közvetlen közelről kétszer rálőtt a 23 éves lányra.

Itt ért véget a legendás gengszterpáros élete. Amerikát teljesen megbabonázta a ez a törvényen kívüli páros. Haláluk napján a 2.000 fő lakosú Arcadia-ba 12.000 kíváncsi ember rohant, hogy megnézze a két holttestet és szuvenírt szerezzenek. Valaki Clyde ujját , más pedig bal fülét szerette volna elrakni "emlékbe". Bonnie véres ruhái teljesen eltűntek és a Halál Autó (így nevezték el) darabjaira is akadtak jelentkezők. A két fiatal temetésén rengetegen jelentek meg. A két holttestet messze egymástól temették el. Valaki pénzt is ajánlott fel Clyde édesapjának azért ,hogy megkaphassa a fia holttestét.

A sok rajongó ellenére azért ne felejtsük  el, hogy Bonnie és Clyde bűnözők voltak, akik emberek vagyonát, értékét és esetenként életét  vették el. 

A pár életéről film is készült, amit ajánlatos megnézni, ha felkeltette az érdeklődésedet a sztori.
Előzetes :

               

komment
Címkék: MúltKor

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr7411718665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.