Weskó

Forradalmasította az okostelefon fogalmát a Samsung Galaxy S8?

2017. március 29. 19:53 - Molnár Balázs L.

 samsung-galaxy-s8-r3.jpg

Nem, határozottan nem. Viszont elindult egy olyan irányba a Samsung, ami nemsokára meghatározó dolog lesz az életünkben. Hamarosan a telefonunk nem csupán egy eszköz lesz, amivel kapcsolatot tudunk tartani a barátainkkal, illetve a közösségi oldalakat tudjuk rajtuk böngészni. A telefonunk konkrétan a társunk lesz, a telefonunk lesz az edzőnk, a telefonunk lesz az orvosunk, a telefonunk lesz a másik felünk. Pár perce ért véget a hivatalos bemutató, szóval nem is húznám itt az előszót, lessük meg mivel újított a Samsung az idei évre.

Samsung Galaxy S8, S8+

s8-thumb.jpg

Kijelző, méret

 A kijelzők méretében, felbontásában és képarányában is újított és meglepőt húzott a Samsung a Galaxy s8-al. Míg az alap S8 5,8 colos kijelzővel érkezik, a S8+ már 6,2 colon próbál minket elvarázsolni. Ezeknek a felbontása 2960x1440 - ezt egyébként tudjuk állítani a telefonban-, míg a képaránya 18,5:9-es. Az új kijelző az Infinity nevet kapta, típusa maradt a szokásos Super AMOLED. Mivel azért nyúlhatott ekkorára a kijelző, mert alulról kivették a megszokott Home gombot, ez nem veszett el, csak átalakult. Egy láthatatlan gombbá, amit a kijelző alá rejtettek, és azon a területen ahol volt a gomb, lenyomva ugyanúgy azt a funkciót látja el a kijelző. Az ujjlenyomat olvasó éppen ezért el is került lentről, egészen a telefon hátuljáig meg sem állt, ott pedig a kamera mellé helyezték el.

Hardver, kamera

galaxy-s8-pink-wp--dyn--shareimg.jpg

 Elég bika hardvert kellett belepakoljanak a telefonba, mivel dokkoló segítségével számítógéppé lehet majd alakítani a mobilt. Mondjuk, magának a telefonnak is nagyobb a felbontása, mint egy Full HD monitornak, szóval nem hiszem hogy nagy nehézségekbe fog ütközni ez a telefon az elkövetkező jó pár évben. Kétfajta processzorral fogják szerelni az S8-akat, az egyikbe a Samsung saját gyártású Exynos 8895 fog kerülni, míg a másikba a Snapdragon legújabb fenevadja, a 835. Ez régiótól függ, de itthon és európában az Exynos 8895 fogja hajtani az S8-at. Memóriából 4GB-ot kapunk, ami bőven elég, nemrég pont írtam is róla, belső tárhely pedig 64 GB, amit tovább bővíthetünk. A vízállóság maradt. Elvileg az előző modellhez képest, az új 10nm gyártástechnológiával, 10 százalékkal gyorsabb ez a proci, és 21%-al erősebb GPU-t kapunk az S8-ban. Továbbá az ujjlenyomat olvasó mellé, a Note 7-ben már bemutatkozó, az S szériába azonban csak most került bele az írisz szkenner. Szóval mindenféle védelmi rendszerrel felszerelték az új zászlóshajót, ezen kívül felismeri az arcunk, és rengeteg helyen tudunk fizetni az íriszszkenner segítségével. A sima S8 3000mAh-ás akkumulátorral szerelték, míg az S8+ 3500mAh-ás akkumulátort kapott. Összeálltak az AKG-vel is, akik elkészítettek külön a Samsungnak egy fülest a telefonhoz, amit 99 dollárért lehet majd megvásárolni.  A hátlapi kamera egy 12 megapixeles egység, aminek a rekesznyílása maradt az f/1.7-es. Előlapon egy nagyobb kamerát kapunk az előzőhöz képest, itt már 8 megapixel dolgozik, ugyancsak f/1.7-es rekesznyílással. Ez pedig megkapta már a Smart Focus megoldást, ami segítségével tökéletes szelfiket lőhetünk.

Amwell - A telefonos orvoslás

 Viccesen hangzik, kicsit ilyen Ezo tévés hangzása van, azonban ez már kevésbé hülyeség. A Samsung összeállít az Amwell-el, így már bármikor a telefonunk segítségével rögtön kapcsolatba léphetünk az orvosunkkal, ha probléma adódna. Azért ez elég menő cucc, főleg akkor lesz jó az ilyen, ha az okosóránk még több életfunkciónk mérésére lesz képes, ami majd továbbítja a leleteink az orvosunknak, ő meg csupán elmondja mi a teendőnk. Ennek hála, talán még tovább élhetünk majd.

Bixby - Az intelligens társ

 Ideje volt a Samsungnak is kidobnia a saját mesterséges intelligenciával megáldott személyi asszisztensét, hisz a többi nagy gyártónak már rég van. A Samsung okos segédje a Bixby nevet kapta, ami szintén csupa jó dolgot tud, azonban elsőnek csupán angolul és dél-koreai nyelven ért. Magyarul nem hiszem, hogy valaha is lesz. Vagy csak nagyon sokára. Nagyon. Sokára. Egyébként a Bixby hangutasításokkal irányítható, intelligensen keres, így bemondásra megkeres számunkra bármit, amire szükségünk van. Tartalmaz egy olyan funkciót is, hogyha például egy városban vagyunk, és látunk egy szép épületet, viszont nem tudjuk mi az, simán ráirányítjuk a telefon kameráját, majd az kiadja mivel van dolgunk. Ezt szintén megtehetjük akkor, ha az utcán látunk valami dolgot, biciklit, autót vagy egyéb tárgyat, szintén rávisszük a telefon kameráját, és megmutatja hol is lehet kapni az adott dolgot. Ezen felül bemondásra rendelhetünk akár Uber fuvart magunknak, és emlékeztet dolgokra, amit már talán elfelejtettünk.

Samsung Dex

 Ez a Samsung dokkolója, ami mérföldekkel leköröző a Microsoft Lumia 950-hez kiadott dokkolóhoz, hisz itt nem kell kábelezni se semmi, csupán rárakjuk a dokkoló tetejére a telefont, a Dex pedig értelemszerűen a monitorba bedugva. Innentől kezdve, a Bixbynek hála, akár a hangunkkal is beléphetünk a rendszerbe, ahol már tevékenykedhetünk is az Androidos környezetben. Itt azt mutatták meg, milyen egyszerű Powerpoint-ban prezentációt mutatni, majd hogy hasonló egyszerűséggel miképpen tudjuk csatolni egy levélben, és elküldeni.

Internet of things, Samsung Connect

Régebben már írtam erről a fasza kis dologról, most a Samsung is tett egy hatalmas lépést efelé. Ez alatt azt érti a Samsung, hogy minden tárgy, ami az Internet of things-el kommunikál, azt elérhetjük a Samsung Connectben. Például hazafelé megyünk a munkából, éppen a buszon ülünk, és akarunk valami kaját csinálni vacsorára, azonban fogalmunk nincs milyen hozzávalók vannak otthon, és mit kéne venni. Itt kapcsolódik be a Samsung Connect, benyomjuk az appot, a telefon csatlakozik a hálózatra, kiválasztjuk a hűtőt, majd nemes egyszerűséggel bekukkantunk a belsejébe. Ez az egyik olyan dolog, ami pár év múlva teljesen felforgatják az otthonokat, és sokkal egyszerűbbé és könnyebbé teszi majd az életünk. Ehhez egyébként lehet majd külön vásárolni egy Samsung Connect Home nevű wifi routert, amire rácsatlakoznak az eszközök.

Samsung Gear VR

Tovább robog a virtuális valóság, bár én egy kicsit megdöccenni vélem, azonban a Sony is olyan eladásokat diktál a Playstation VR-al, hogy nem is tudják tartani a lépést a gyártással. Szóval hamarosan nagyot fog robbanni a virtuális valóság, a Samsung pedig ebből sem szeretne kimaradni. Most pedig bemutatták hozzá a mozgás érzékelős kontrollerük, amivel most már teljes értékűen játszhatunk majd bármilyen játékban.

Gear 360

 A Gear 360, mint a nevéből is adódik, egy 360 fokban videót felvenni képes kis kamera. Ez egész pici eszköz, nagyon kompaktnak tűnt, és könnyen hordozhatónak. Elvileg 4K-ban képes felvenni, ha jól emlékszem, és streamelhetünk vele élőben, bárhol is legyünk. Illetve a Samsung erről azt állította, szerintük ez a jövő sztorimesélés alapja. Majd meglátjuk. 

A telefont április 21-től kezdik el kiszállítani.

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény.  Ja meg kövess az Instagramon is, ott is csupa érdekeset osztok meg. ;)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr7912385617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása