Weskó

Most te is eldöntheted, kit öljön meg az önvezető autó egy balesetben

2017. november 30. 22:20 - Molnár Balázs L.

what-should-the-self-driving-car-do.png 

Ismét egy izgalmas témát hoztam, méghozzá a jövő robotautói egyik legnagyobb kérdését feszegeti az a most indított kutatás, amit az MIT kutatói készítettek. Ebbe pedig mi is becsatlakozhatunk, amihez készítettek egy weboldalt, amin kedvünkre ítélkezhetünk. Mégpedig olyan morális kérdésekben, mint például ha kifut egy kisgyermek az útra és nincs lehetőség lefékezni, csak félrerántani és a biztos halálba rohanni, ilyenkor milyen döntést hozzon az autó.  Elüti a gyermeket, vagy megvédi az utast.

De például egy fokkal könnyebb választás, amikor állatokat üssön-e el a robotautó, vagy szintén az embereket védje. Ezek mellett olyan embert próbáló kérdések elé állítja a lelkiismereteket, hogy a kocsi elé kilépő ember hasznos tagja-e társadalomnak, vagy éppen bűnöző. Illetve számít-e hogy fiatal vagy öreg. Vagy ki volt épp szabálytalan a közlekedésben. Én végig mentem a 13 kérdésen természetesen, vannak olyan kérdések ahol tényleg nem lehet az ész érvekre hagyatkozni, illetve vannak ahol logikusan rögtön nyomtam is a számomra helyes választ.

boggis-strategy-image.jpg

Létezik jó döntés egyáltalán?

Ha ilyet lehet mondani ebben a témában hogy helyes válasz. Mindenesetre érdekes teszt, ahány ember, annyi válasz is, így mikor a végére érsz, ki is dobja az eredményed. Amit szépen statisztikába szed, és összehasonlít a többi emberrel, illetve megmutatja hogy te kiket mentettél meg legjobban és kiket küldtél a biztos halálba. Azt hiszem ennél jobb végszó nem is lehetne. 

http://moralmachine.mit.edu/

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr8813407645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása