Weskó

Mi is az a Bitcoin most akkor?

2018. február 02. 23:10 - Molnár Balázs L.

bitcoin.jpg

 A csapból is a Bitcoin folyik, a videokártyák árai az egekben és azt halljuk folyton, hogy az emberek Bitcoin-t bányásznak, mi meg csak kapkodjuk a fejünket, mert azt se értjük, mi ez, nem hogy hogyan bányásszák. Öntsünk tiszta vizet a pohárba akkor, lássuk honnan és miért indult az őrület.

A 2008-as gazdasági világválság után, 2009-ben, azt pedig mindmáig homály fedi, hogy egy csoport vagy csupán egy ember hozta-e létre a Bitcoin-t, mégpedig a célból, hogy felszámolják a bankok egyeduralmát, a kibírhatatlan magas kamatokat és azt, hogy teljhatalommal rendelkeztek. A kriptovaluta kifejezése pedig olyan digitálisan használt valutára utal, ami teljes mértékben titkosított, hogy a felek közti kommunikáció a lehető legbiztonságosabb legyen. Minden Bitcoin egy saját kódot kap, ami csupán végeláthatatlan számsornak tűnhet nekünk, azonban ez a számsor a virtuális pénzérménk részeinek neve. . Azonban ezek a virtuális pénzérmék száma mindig meghatározott lesz.

Aki pedig Bitcoin szeretne vásárolni, ugyancsak számsorok büszke tulajdonosa lehet. Kap egy saját egyedi kódot, amit tárcának nevezünk és ez lesz a sajátunk kvázi lakcímük a kriptovalutánknak. Innen tudjuk küldeni és fogadni a pénzeket. Mivel véges számú érme áll rendelkezésre, ezért ha szeretnénk vásárolni, akkor kell hozzá nekünk valaki, aki éppen eladná a sajátjait. Ezzel pedig folyamatosan ingadozásra késztetve az adott valuta árfolyamát, akárcsak egy részvényét. Mint már említettem, azért jött létre a kriptovaluta, hogy ne egy központi bank, itt több ezer számítógép kommunikál egymással, ezt pedig a felhasználók irányítják egy "blockchain" megoldással. Így kikerültük a rossz, gonosz bankokat és az emberekre ruházódik át az ellenőrzés és a felelősség is.

Itt semmit nem lehet elsumákolni, elcsalni, minden egyes tranzakció mentésre kerül, mint már tudjuk, mindenki rendelkezik egy tárcakóddal és minden érmének külön külön van egy saját egyedi kódja, itt pedig minden egyes tranzakció feljegyzésre kerül, hogy melyik tárcából melyik érme mikor került át. Ehhez pedig bárki hozzáférhet és megnézheti, nincs semmi titkosítva. Az egész pedig P2P hálózaton működik, vagyis a felhasználó bázis által van életben tartva. Ha pedig te is csatlakoznál ehhez a közösséghez, akkor a Bitcoin weboldaláról letölthetsz egy programot, amit elindítva és futtatva bekerülsz te is ezekbe a csomópontokba, ahol az előbb említett számítógépek kommunikálnak egymással.

06-mm-cryptocurrency_0.jpg

 Ezek a csomópontok számító kapacitása pedig azt is lehetővé teszi, hogy tárolják a korábban említett blockchain, azaz a jegyzőkönyv tartalmát. És mivel több millió gépről van szó, a biztonság felül kétségünk nem lehet. Amikor pedig mi veszünk, vagy épp tőlünk vesznek kriptovalutát, akkor a tranzakció megerősítésére a rendszer véletlenszerűen csomópontokat kér fel a feladatra, amiken keresztül ellenőrzi a jegyzőkönyvet, hogy biztosan ne legyen csalás a dologban. Ha pedig sikeresen átment a hitelességi vizsgálaton a tranzakció, akkor létrejöhet az üzlet. Na de nekem ebből hogyan lesz pénzem? Mi az a bányászás? A bányászás az előbb leírt folyamat, minden a géped által megerősített tranzakciókor kapsz egy csipetnyi Bitcoint.

Ezeket pedig visszaforgathatod, eladhatod a már leírt módszerekkel. Ennyi az egész. Viszont, ha csupán szeretnél vásárolni Bitcoint, hogy később kereskedhess vele és kivárhass egy-két olyan időszakot, amikor beesik az árfolyam vagy felugrik és meggazdagodj rajta, akkor a neten számtalan olyan valuta váltó oldal van, ahol bankkártyával vásárolhatsz virtuális pénzérméket. Remélem azért érthető volt a nagyobb része a gyorstalpalónak, ha még maradt benned valami kérdés vagy nem értettél valamit, nyugodtan hozzászólásban írd meg.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr2213625618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása