Weskó

Arccal a programozás felé - Informatika az oktatásban #3

2017. május 05. 18:07 - Molnár Balázs L.

minecraft-education-edition--itt-a-jatek-oktatashoz-szant-valtozata_1.jpg

Korábban már két ízben is beszéltem nektek arról, miért is lenne érdemes az oktatásban lecserélni a hagyományos papír alapú tankönyveket, modern, elektronikus formában használhatóakra. Illetve egy példát is hoztam rá, hogyan is lehetne ezt  hasonlóan jól megvalósítani. Az előbbit itt, míg a Mozaik megoldásáról szólót pedig itt olvashatod. Hamarosan visszaállok a megszokott kerékvágásba, csak zavart éreztem az erőben. Meg holmi érettségi is lesz mostanában. Már be vannak készítve a Sztori tájmos részek, a 13 Reason Why sorozatkritika is jön majd mostanában, ami valami zseniális cucc, illetve a szokásos tech bejegyzések is meglesznek. Csak egy pici türelmet kérek.

Pár éve felvásárolta a Microsoft a Minecraft nevű játékot, ami mára már több mint 100 millió eladott példánnyal dicsekedhet. Azonban nem csak a szórakozásra megfelelő választás, hanem az oktatásban is kiválóan alkalmazható szoftver. Most pedig kiadtak hozzá egy kifejezetten az oktatásba szánt verziót, ami az alapoktól tanítja meg a gyermekeknek a programozás rejtelmeit. Ahogy a videóban is látszik, egyszerűen blokkokból állíthatják össze a programot a lurkók, majd ezt a játék lefordítja magának, és végrehajtja az utasításokat. Ezt a blokkokból álló programot pedig át tudják váltani kódsorra, így láthatják azt a kódot, amit már tulajdonképpen ők programoztak. Hasonló elven működik  a code.org weboldal megoldása is, ahol kiválaszthatjuk a szintünkhöz tartozó nehézségű feladatokat, majd blokkokból összeollózva elkészíthetjük a megoldásához való kódsort. Szerintem mindenképpen érdemes hasonló játékos feladatokkal rávezetni a nebulókat a programozás nyújtotta lehetőségekre. Hisz játszani mindenki szeret, játékosan tanulni pedig nem fogja azt érezni, hogy ezt kényszerből kell csinálnia, míg simán lehet hogy első látásra beleszeret a programozás szépségébe. Érdekel a te véleményed is, szerinted hasznos lenne ha játékosan tanulhatnák a gyerekek a programozást? Egyáltalán szükséges őket ennyire az informatika felé terelni? 

Minecraft oktatás verzió

Code.org

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr10012480443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása