Weskó

Ezekkel az alkalmazásokkal a legjobb otthon tanulni

2020. március 31. 20:40 - Molnár Balázs L.

textbooks-120119-11_1.jpg

 Most, hogy már több hete távoktatásban folyik a gyermekek tanítása, talán megismerkednek a tanárok és a gyerekek a kezükben rejlő eszközök lehetőségeiről, illetve az azokon futtatható alkalmazásokkal. Korábban már írtam a blogon arról, hogy mennyire támogatom az iskolák minél előbbi felszerelését okos eszközökkel és a tankönyvet leváltását ebook formátumú, illetve tanító alkalmazásokra, melyek sokkal intuitívabb, kreatívabb és szórakoztatóbb módot nyújtanak arra, amire szükség lenne a ma iskolájában. Most összeszedtem néhány alkalmazást, melyek akár a tankönyveket is leválthatnák, illetve amik kibővíthetik az azok által nyújtott tananyagot.

 

BookR Kids

index-intro_1.png

Így kell megszerettetni a gyerekekkel az olvasás varázslatos világát

 Az alkalmazás tulajdonképpen egy könyvtár, amit gyerekek számára fejlesztettek ki. Előfizetéses módszerben működik, de vannak ingyenes könyvek is. Lehet hangoskönyvként hallgatni/olvasni (sosem tudtam, hogy most a hangos könyvnél azt mondjuk hogy kiolvastuk, vagy hogy kihallgattuk?!), illetve kikapcsolva a mi is felolvashatjuk a gyerkőcnek, illetve ő maga is olvasgathatja. Amint belépünk az alkalmazásba, az megkérdezi hány évesek vagyunk, így olyan könyveket tud ajánlani, ami a gyerekhez közelebb áll, mint egy A szürke ötven árnyalata. Kiválasztottam egy korcsoportot, majd elindítottam egy könyvet. Majd csak ámultam. 

 Minden könyvhöz készítettek egy mocskosul remek animációt, ami annyira interaktívvá és szórakoztató teszi még így felnőttként is a könyvolvasást, hogy engem megvettek kilóra és annyira lehengerelt egy gyerekkönyv olvasása, hogy el sem tudom képzelni, a sok tökmagnak mekkora élmény lehet ez. Egy pillanatig újra 7 évesnek éreztem magam. Szerettem. A felolvasók hangja pedig csak hab a tortán, bár ennyire igényesek lennének a mostanában filmekhez készült szinkronok is. A felhasználó felületet egy gyermek is könnyedén kezelni tudja, így könnyen odaadhatjuk akár a 4-5 évesnek is, tudván, hogy jó helyen lesz addig is. Külön tetszik, hogy amikor hangoskönyvként hallgatjuk a könyvet, akkor a sorokat külön kiemeli az app, így a gyerek a hangot és a betűket, szavakat is összetudja társítani, ezzel is fejlesztve az olvasási képességét. Jár a piros pont.

Androidon és iOS-en is egyaránt elérhető:

Bookrkids

 

 Mozaik 

Nos, most már szemléltetni is tudom az állításaim, hisz a Mozaik konkrétan megvalósította a jövő oktatását. Méghozzá marha jól! Vicc az, hogy ez már nem a jövő oktatása, hanem a jelené kéne legyen, hisz borzasztóan aktuális lenne egy hasonló reform a mai oktatásra, minél jobban interaktívvá tenni a száraz anyagokat, illetve megmutatni a gyermekeknek úgy a dolgokat, hogy azt ők is élvezzék, és lássák is miről is van szó, nem csak a folytonos elméletet sulykolni szegény párára. Nos viszont nézzük mit kínál a Mozaik. Hétről hétre több applikáció kerül fel a Google Play-re, legyen szó a robbanó motor működéséről, vagy éppen az emberi testről.

 Mindegyik alkalmazás hihetetlenül interaktív, feladatokat oldhatunk meg bennük, van egy teljes animáció amiben minden részleten végigmenve tanulhatjuk meg az anyagot, de akár egyenként is megnézhetünk mindent. A diák csomag pedig rengeteg interaktív tananyagot tartalmaz, állításuk szerint több mint 1000 háromdimenziós modellt, több száz oktatási videót, képet, hangot, az aktuális tananyagokhoz való alkalmazásokat és játékokat, amit bárhol bármikor elérhet a kisdiák. Ezen felül olyan csuda dolgokra vannak felkészítve a Mozaik tankönyvek, mint hogy akár a számítógépeden vagy a telefonodon, tableten is tudod őket használni kötetlenségek nélkül, az órán használt tananyagot otthon ismét megnézheted, használhatod, ismét csak a 3D-s modellekkel teletűzdelt vagány kis alkalmazásokkal, vagy ha valaki jobban tud videós oktató anyaggal tanulni, ő is megtalálja a számítását.

textbooks-120119-11_1.jpg

Szükség van az innovatív, érdekes, interaktív tartalmakra az oktatásban.

 Az egyik, szerintem legjobb dolog, az a közös munka.. Adott egy feladat, amihez mindenki hozzáfér az osztályból. Mindenki hozzáteheti a magáét, megbeszélhetik mit és hogyan kéne csinálni vele, és együtt, már-már közösséget kovácsoló hatással oldhatják meg a feladatokat. Egy éves előfizetés pedig 12-3 ezer forint, hasonlóan a papír alapúakéhoz, és úgy, hogy sokkal többet nyújt, mint egy könyv. Nem is lehet leírni jobban, mindenkinek ki kell próbálnia, látnia, mennyivel jobb ez a megoldás, főleg a mostani generációk számára, akik már tablettal és okostelefonnal a kezükben jönnek a világra. És nem, nem feltétlen rossz dolog, ha már fiatalon ezeket használják a gyerekek, attól hogy a régebbi generációk szerint ez nem normális. Lehet jól is használni őket.

 Jó lenne felfogni, hogy ez egy teljesen más világ már mint régebben, minden felgyorsult, sokkal több dolgot kell feldolgozni az emberi agynak, sőt.. Akit pedig nap mint nap olyan behatások érnek, hogy az agyad eldobod, akkor egy papír alapú történelem könyv egy cseppet sem fogja meghatni. Nem feltétlen azért, mert nem akar tanulni, hanem csupán úgy nem érdekli, ahogy éppen a tanár darálva lenyomja egy óra alatt. Amit teljes mértékben megértek. 

Mozaweb

GooglePlay

iOS

 unnamed.png

Beaker Chemicals 

Életre kel a kémia a mobilunkon a Beaker Chemicals alkalmazással. Elindítva az applikációt a mobilunk vagy tabletünk kijelzőjén megjelenik egy kémiaóráról már ismerős barát, a kémcső, ebbe pedig a periódusos rendszerből bármilyen vegyi anyagot beletölthetünk. Majd nem csak, hogy a kémiai reakciót is megmutatja, nem felrobbantva a gyerekszobát, de a reakció egyenletét is megjeleníti az alkalmazás. Jó pofa, érdemes lehet kipróbálni, ha valakit jobban érdekel a kémia.

Google Play

 

Planetarium 3D

Ha valakit jobban érdekel a naprendszer, akkor az ő alkalmazása lesz a Planetarium 3D. A teljes naprendszer bejárásához biztosít kulcsot ez az alkalmazás, 3D modellezve a bolygókat. Erre pedig már csak az tud rákontrázni, hogy az applikáció valós időben szimulálja a nap helyzetét, és a körülötte keringő bolygók mozgását is, a csillagokkal, üstökösökkel, de még a műholdakat is megmutatja nekünk. Rákattintva az adott objektumra felugranak azok információi, legyen szó a tömegükről vagy a sebességükről, de esik szó a felszínükről és szerkezetükről is. De még a NASA fotóit is megnézhetjük, tovább kattintva pedig akár a Wikipédia is elérhető egyetlen mozdulattal.

 App Store

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr3015545604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása