Weskó

Meseteóriák a köbön #5 - Propaganda mesék

2016. október 22. 11:42 - Molnár Balázs L.

med_1438251257_image_2.jpg

 Azt gondolnád egy rajzfilmet nem lehet a propaganda célokra felhasználni? Tévedsz. A második világháború alatt számtalan mese készült e célból, hogy a kisgyerekeket már fiatal korukban a rendszert támogató kiskatonákká neveljék. Még Donald kacsát is felhasználták, külön készült egy epizód, ahol a mi Donald kacsánk egy teljes részen keresztül náci katona, amiben 32-szer hangzik el a Heil,Hitler tisztelgés. Számtalan híres nagy vezér kerül benne kifigurázásra, mint Mussolini vagy Hirohito japán császár. Majd a végén természetesen kiderül, hogy az egész csak egy rossz álom volt, és Amerika a király.

Egy másik mesében például Hitlert artistaként mutatják be, ahol lőporos hordókon ugrál, melyek országok nevét viselik.  Ebben pedig kutyaként megjelenik benne Horthy, Antonescu és Mussolini is. Vagy talán az egyik legszebben elkészített mese abból a korból, az Education for Death: The Making of the Nazi, ami bemutatja a német gyerekek náci gyilkológéppé változtatását.. Készült olyan is, amiben a jó öreg Hitler bácsi ellátogat a pokolba. A szovjeteket sem kellett félteni, ha propaganda rajzfilmről volt szó. Bár minőségben azért elmaradottabbak voltak ezek, de savaztak ők is mindenkit. Azt hiszem, fontos lenne az iskolákban is megmutatni a gyerekeknek ezeket a videókat, hisz rengeteg történelmi mondanivalójuk van ezekből a korokból, és sokkal jobban megmaradnak az ilyenek, mint a diktált szöveg. Ráadásul ezekben megnézhetjük azt is, hogyan próbálták a propaganda eszközével, mesén keresztül kiaknázni a gyermekek még koránt sem kifejlett döntésképességét. Összeszedtem pár alkotást ebből a korszakból, érdemes megnézni őket. Te hogy gondolod, érdemes lenne ezeket bevenni az oktatásba? 

 

 

 

 

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, kövesd a Facebook oldalam, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény.  Ja meg ott az Instagram is, ott is csupa érdekeset osztok meg. ;) 

További részek:

1.rész - Spongyabob Kockanadrág

sponge_bob_sponge_out_of_water_1475673414_2.jpg

2.rész - Fecsegő Tipegők

fecsego-tipegok-letoltes_3.jpg

3.rész - Hey, Arnold

landscape-movies-hey-arnold_2.jpg

4.rész - Phineas és Ferb

we_re_gonna_build_a_rollercoaster_2_1.jpg

6.rész - Fosterék háza képzeletbeli barátoknak

168802_0_1.jpg

7.rész - Görcs ikrek

the-cramp-twins-new-pictures-8_1_1.jpg

8.rész - Bátor a gyáva kutya

1003763-gallery-of-courage-the-cowardly-dog-backgrounds_1_1.jpg

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr6711828993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása