Weskó

Ezekre figyelj, ha laptopot vásárolsz 2020-ban - Home Office

2020. március 23. 20:42 - Molnár Balázs L.

office-972624_960_720.jpg

A koronavírusnak hála, nagyon úgy tűnik, hogy folyamatosan egyre több ember kényszerül otthonról dolgozni, amihez szükség van egy jó kis laptopra. Sok embernek állja a cég, azonban van akiknek saját maguknak kell beruházniuk egy készülékre, hogy továbbra is maradjon munkájuk. Most leginkább nekik fog szólni a cikk, hogy mire figyeljenek, és ne hagyják magukat átverni a boltokban (ahova ha lehet, ne menjenek, hanem rendeljenek internetről), mert rengetegen próbálnak megszabadulni a rajtuk maradt, már egy forintot nem érő laptopokat is rásózni a vásárlóra, akinek szüksége van egy gépre, de nem ért hozzá. Nézzük meg, mire kell figyelni.

 Kijelző

  • Azt tisztázzuk az elején, hogy nem úszod meg 100 ezer forintból, mert leginkább az ablakon b.ssza ki az ember a pénzt akkor. Annak pedig nem most van itt az ideje. Kijelző fronton mindenképp Full HD felbontású gépet válassz, ami lehetőleg matt felületű, így nem fog tükröződni rajta semmi. Lehetőleg IPS panel legyen a kijelző. 

Processzor

  • Ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan tudj otthonról dolgozni, mindenképp szükség van egy erősebb processzora, ami nem csak most fog kihúzni a csávából, hanem még évek múlva is tökéletesen használható eszközt biztosít számodra. Ezért érdemes mindenképp úgy gondolkozni, hogy lehet most kicsit drágább a készülék, de akkor több évre bebiztosítottad magad.
  • Itt ha ténylegesen a lehető legolcsóbb hardvert szeretnéd, ami még megüti azt a szintet, hogy nyugodt szívvel ajánlom alap felhasználásra, az leginkább egy AMD Ryzen 3 2300u vagy Ryzen 5 2500u legyen minimum, ezek már négy maggal várják a feladatokat, ha pedig Intel családban gondolkodunk, akkor i3 vagy i5 családban tudunk bevásárolni. Itt azonban érdemes figyelni, mert rengeteg még hatodik generációs processzorral szerelt gépet árulnak a cégek, miközben már a legújabb, tizedik generációs i5-el szerelt laptopokat is megtalálunk 190-200 ezer forintos ársávban. Ha lehet, az i3-as gépeket engedjük el, és maradjunk a tizedik generációs i5-nél.

Memória

  • A memória az egyik bástyája a gyors laptopnak, viszont érdemes figyelembe venni itt is, hogy nem elég az, ha annyit lát az ember, hogy 4 vagy 8 GB ram van a gépben. Mert ugyancsak a processzornál, itt is találunk régebbi technológiával szerelt laptopokat, amikre hálisten egyre kevesebb a példa. Ha olyat látunk, hogy DDR3, akkor azt a gépet engedjük el. Azonban 180 ezer forint környékén már leginkább DDR4-es ramokkal szerelt gépeket találunk, amik 2400MHz-n pörögnek. Ilyen gépet már nyugodtan megvehet az ember, elég a 4 GB is, de leginkább a 8GB-os változat rejti a hosszútávú barátság garanciáját.

Háttértár

  • Itt szintén az a helyzet áll fenn, hogy rengeteg beragadt, még HDD-vel felszerelt, 500 gigabájtos gépekkel is találkozhatunk, amik 5400rpm-en pörögnek. azonban 2020-ban ezeket bűn megvenni. A jelen és a jövő mindenképp SSD háttértárat követel meg, a gyors munkavégzés alappillére. Ezek a gépek pedig egyáltalán nem kerülnek többe a társaiknál, azonban sebességben legrosszabb esetben is 10x gyorsabban teljesítik a feladatokat, mint a régi merevlemezzel szerelt társaik. Itt minimum érdemes a 256GB-os modellekkel szemezni, ami ha esetleg betelne a későbbiekben, bármikor bővíthetőek nagyobb modulokkal.

Videókártya

  • Ezeknél a gépeknél azért nem beszélhetünk komolyan a videókártyától, azonban 200 ezer forint környékén már belefuthatunk olyan irodai felhasználásra szánt gépekbe, amikben akár egy GeForce GTX 1050 található. De ettől gyengébb videókártyás gépekkel is tudunk akár gyengébb gépigényű játékokkal játszani, viszont a processzorba integrált grafikus egységektől ne várjunk csodákat, ezeknél azonban érdemesebb az AMD Ryzen egységeket választani.

Csatlakozók, Apróságok:

  • Manapság már minden laptopon helyet kap egy HDMI csatlakozó, leváltva a VGA kimenetet. Három USB kimenet mindenképp legyen a laptopon, közülük nem baj, ha legalább 1-2 USB 3.0-ás már. Ha valakinek fontos, akkor CD olvasós gépeket is tud vásárolni, azonban már nagyon kevés gép kínál ilyet. Annál inkább fontos lehet a kártyaolvasó, ami megint csak ugyebár felhasználás kérdése, de ez még több gépben megtalálható. A világító billentyűzet lehet még egy plusz szempont, ha valaki igényli. Hangszórók terén vannak Harman Kardon, de Bang&Olufsen névvel fémjelzett darabok is, teljesen mindegy, szar az összes. Ez egy laptop. Dobj fel egy fejhallgatót, ha zenét vagy filmet szeretnél rajta fogyasztani.

Összegzés:

Elsősorban mindenképp 180-200 ezer forintos kategóriában nézelődj, ezek már nem az alsó kategóriás szemetek, hanem megbízható munkagépek. Hosszabb és rövidebb távon is jobban megéri beruházni egy jobb gépre, mert bőven visszahozza az árát. Természetesen itt már nem kell attól félni, hogy majd egy-két év elteltével újra be kell ruháznunk egyre, mert egy ilyen vásárlással 4-5 évig levan tudva a munkaeszköz, illetve még szórakozásra is tökéletesek lehetnek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr6615549264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása