Weskó

Most akkor kell 6 GB memória egy telefonba, vagy sem?

2017. március 08. 14:14 - Molnár Balázs L.

huawei-p10-colors3.jpg

Figyelem, figyelem. A szöveg nyomokban kuszaságot tartalmazhat.

Megint egy téma, amiről már rég szerettem volna beszélni veletek. Most hogy maga a Huawei P sorozat egyik fejese, Lao Shi jelentette ki a Weibón (a kínai Facebook), miszerint bőven elég 4 GB memória is egy telefonba. Ehhez pedig még hozzátette, hogy tesztelték is a dolgot, nem csak hasra ütés szerűen mondott egy számot, teszteltek egy Kirin 960-al és 4 GB memóriával szerelt modellt és egy ugyanilyen alapú 6 GB memóriával szerelt mobilt, majd a végén kiderült, hosszabb távon sokkal jobbak a 4 GB-osak.

Nos, én már rég úgy gondolom, a 4 GB bőven elég bármelyik telefonba. De talán már a három is, viszont itt egyáltalán nem az számít, mekkora a telefonban a memória. Az iPhone 7 Plus még csak most jutott el a 3 GB-ig, míg Androidon már 6 GB-os telefonokkal dobálóznak a gyártók. Minek? Pusztán a szoftvert kellene optimalizálni az adott készülékre, és bőven fele annyiból is megoldaná a telefon. Tudom, az emberek úgyis a több mindig jobb elven gondolkodnak, és ha a pénzemért többet kapok, akkor miért ne azt venném? Amit az iOS-nél megoldottak, rendesen optimalizálták, és a telefonokra szabták, azt az Androidnál próbálják erőből megoldani. Ez is érthető.

huawei-p10-official-02.jpg

A Huawei P10 Plusban is már 6 GB rendszermemória munkálkodik.

Hisz rengeteg androidos telefon van, és szinte mindegyiken más és más verzió fut. Hasonlóan a számítógépeknél, amikor egy játékot fejlesztenek, ott is millió és millió komponenssel kell számolniuk, mert nincs két ugyanolyan gép, így nem tudják rendesen optimalizálni az adott gépre, mert nincs az a gép amire kéne. Remélem még tartod a lépést. :D Visszatérve a telefonok memóriájához. Hasonló okból lehet megérteni a telefonok bitang nagy mennyiségű memóriával való telepakolását, hisz a gyártók szeretnék ha az élmény röccenés mentes lenne, a szoftveren meg nem nagyon akarnak dolgozni. Tisztelet a kivételnek. Így míg iOS-en egy verziót kell fejleszteni és foltozgatni az esetleges hibákat, úgy Androidon hatalmas a töredezettség. A 6 GB RAM pedig mindenképpen túlzás, nincs olyan alkalmazás ami egyáltalán kitudná használni ezt a mennyiségű memóriát. Kivéve ha 4K videókat vágsz a telefonodon. Ami nem valószínű. Maximum a multitaskingban tud segítségünkre lenni, rengeteg alkalmazást futtathatunk anélkül, hogy be kéne egyet is zárni. Persze sokkal árnyaltabb az iOS és az Android összehasonlítása, ezért sosem értem mit gondolnak, amikor az aktuális iPhone-t és az éppen Androidos zászlóshajót összehasonlítják. Mint az almát a dinnyéhez hasonlítanánk. Gyümölcsök. Ellenben semmi más közös nincs bennük. Ha érdekel miért felesleges a kettőt összehasonlítani, dobj egy lájkot.

  Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény. :) 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr4712320747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása