Weskó

Eddig tartana az út az új Földre

2017. február 24. 17:18 - Molnár Balázs L.

art-astronaut-space-star-energy-suit.jpg Szerdán a NASA hatalmas bejelentéssel érkezett, miszerint a Spitzer-űrtávcsővel, a Trappist-1 csillag körül, hét darab a Földhöz nagyon hasonló és méretben is közel azonos bolygót fedeztek fel, amiből három a lakható zónában van. Ezeken a bolygókon pedig akár még víz is lehet. A NASA tudományos adminisztrátora a sajtótájékoztatón azt mondta, még sosem találtak ennyi a Földhöz ennyire hasonlító bolygókat egyetlen csillag körül. Esett szó arról is, hogy ezzel nagy lépést tettünk afelé is, hogy végre kiderüljön, van-e a földön kívül élet. A legdurvább pedig az, hogy annyira közel vannak egymáshoz ezek a bolygók, akár az egyikről kinézve simán láthatjuk a másik felszínét, amin akár éppen egy vihar dúl.

Azért az milyen menő lenne, ha kinéznél az ablakon, és ott lenne egy kicseszett bolygó. Hasonló témát ragad meg a nem rég mozikba kerülő Utazók film is, érdemes megnézni, egészen elgondolkodtató tud lenni, és közel sem olyan borzasztó, mint ahogy lehúzták mindenhol. Lehet jelentkezem majd belőle egy kis kritikával is. A space.com rögtön számolgatni kezdett, mennyi idő is lenne eljutni ezekre a bolygókra, ha úgy adódna, hogy tényleg élhető felszínt biztosítanak az emberek számára. Mivel a Trappist-1 csillag 39 fényév távolságra van, ebből adódik, ha fénysebességgel tudnánk közlekedni, akkor is 39 évbe telne, mire eljutnánk az új bolygókhoz. De mivel jelenleg ez nem adott, így már alternatívák is felmerültek. Ez a 39 fényév távolság, kilométerre vetítve 369 billió kilométer távolságot jelent, csak hogy nagyjából betudjuk lőni, mennyire is kurva messze van.

trappist-1-system-afp_650x400_71487820234.jpg

three-alien-planets-trappist-3.jpg

  • A New Horizons űrszondával, ami a valaha volt leggyorsabb űrszondánk, 14,31km/s sebességre képes, ezzel pedig csupán 817 ezer évbe telne, mire eljutnánk a Trappist-1 csillaghoz
  • A Juno űrszonda, gyorsabban repült tavaly mint a New Horizons, mivel a Jupiter gravitációja megdobta a sebességét, ezzel pedig 265,000 km/h-ra volt képes felgyorsulni. Ha képes lenne tartani ezt a sebességet végig, akkor már csak 158 600 év kellene a Trappist-1 eléréséhez.
  • A Voyager-1 a valaha legmesszebb jutott űrszonda, ami elhagyta a naprendszert, és a csillagközi térbe lépett még 2012-ben. A NASA számításai szerint, 38.200mph (nem számoltam ki, bocs) sebességgel közlekedik, de ezzel is 685 130 évbe telne, mire eljutna a Trappist-1-ig.
  • Egy átlagos űrrepülővel pedig, ami 28,160 km/h-ra képes, 1,5 millió évbe telne.

 

Forrás: space.com

 

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény. :)  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr7112289721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása