Weskó

Ez történt a héten

2016. szeptember 18. 21:09 - Molnár Balázs L.

Rengeteg dolog történt a héten, de talán a legnagyobb, hogy elindult a blog. Még mindig sok munka van vele, de már egész használható állapotban vár titeket. Elindult végre a MúltKor cikksorozat is, ahol továbbra is olyan múltbéli eseményeket, embereket mutatunk be nektek, amik vagy akik nagy hatással voltak az emberiség életére, legyen az pozitív vagy negatív. Aztán a héten már záporoztak a cikkek is rendesen, volt itt minden, a játéktól a filmen keresztül a tudományig. A héten bemutatkozott A sötét ötven árnyalata első előzetese, amit egy nap alatt már több mint 120 millióan tekintettek meg, amivel minden eddigi rekordot megdöntött. Majd kicsit értekeztünk a náci aranyvonatról, aminek a létezéséről még mindig csak legendák szólnak. Szerdán befutott a The Crew ingyenes változata, és elkezdtem nyüstölni a FIFA 17 demóját, amiről már olvashattatok is egy rövided beszámolót. Csütörtökön kiderült, hogy a pénz az nagy úr, és a legnagyobb reklámblokkoló alkalmazás gazdája, az AdBlock Plus saját reklámszolgáltatót indít, amivel kevésbé idegesítő reklámokat engedélyez. Amerikában pedig előálltak az ehető csomagolással, bár nem tudom hogy ez mennyire lep meg minket. Csütörtök este pedig a Woodstocki fesztivált hoztuk kicsit közelebb hozzátok. Szombaton és vasárnap bemutatkozott A zöld íjász új évada, amiben Oliver Queen új csapatot szervez, míg utóbbi napon pedig a Marvel következő nagy dobásáról, a Doctor Strange-ről beszéltek a film szereplői. Utoljára pedig mára is maradt egy érdekes MúltKor cikk, egy halálos szerelem történetét meséltük el nektek, Bonnie és Clyde főszerepében.             

komment

Bonnie és Clyde története

2016. szeptember 18. 13:17 - Watzker Balázs

Továbbra is célunk ezzel a cikksorozattal, hogy a múlt fontos szereplőit, eseményeit kicsit közelebb hozzuk hozzátok. Ahogy ez történt az első két újságban is, Csernobillal és az Amerikai szesztilalommal, úgy itt most folytatjuk a munkát. Előző részben olvashattátok a Woodstocki fesztiválról készült kis szösszenetet, úgy most egy halálos szerelem történetét próbáljuk kicsit jobban bemutatni nektek. (Molnár Balázs)

A XX. század leghírhedtebb rabló párosáról lesz szó a mai cikkben. Név szerint Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Barrow-ról.

Bonnie 1910 október 1-jén született egy átlagos texasi családba. Szerényen éltek, nem voltak gazdagok , de boldogak. Négy éves korában elvesztette édesapját , így anyja egyedül nevelte őt és még két testvérét. Bonnie olyan volt mint átlagos lány. Szép, okos de igen szívós és kifejezetten tehetséges szónok és versíró . Álmai azonban gyorsan szerte foszlottak, amikor is 16 évesen férjhez ment egy bizonyos Roy Thortonhoz. Szerelem ugyan volt kettőjük között , de ez nem elég egy tartós kapcsolathoz. Folyton vitáztak, kapcsolatuk viharos volt. A férfit 1929-ben 5 év börtönre ítélték rablások, fosztogatások miatt. Ezzel a kapcsolatuknak vége szakadt, de ami érdekes , hogy soha nem váltak el és Bonnie a halála napjáig viselte a gyűrűt amit Roy-tól kapott.

Bonnie nem sokáig élt magányosan. Nem telt el egy év és újra szerelembe esett. 1930-ban találkozott egy baráti összejövetelen Clyde Barrow-al. Clyde-ot teljesen elbűvölte a lány szépsége, és ez kölcsönös volt a másik félről is. Amit viszont nem tudni, hogy a fiú hanyadik randi során közölte Bonnie-val , hogy ő nem az a tipikus jófiú. Mivel ő is szegény családból származott, így gyerekként rá volt kényszerülve hogy lopjon, fosztogasson.

Megismerkedésük után 1 hónappal Clyde-ot börtönbe zárták 2 évre. A börtönbe töltött idő nehézkesen ment. Sokszor megverték, fő ellensége egy Ed Crowder nevű elitélt volt , akit később Clyde nemes egyszerűséggel agyonvert egy vascsővel, de ezt nem tudták rábizonyítani mivel rabtársa magára vállalta a bűntettet.  Ezután Clyde elveszítette egy pár lábujját, amikor is egy baltával levágta azokat, remélve, hogy így előbb szabadul. A vicc ebben a  történetben az, hogy amúgy is kiengedték volna 5 napon belül. Pech.

Szabadulása után Bonnie az anyja tiltása ellenére elhagyta a szülői házat és csatlakozott a férfihez ezzel pedig a Barrow bandához. Itt kezdődött a rablóélet.
 
Kísérleteik, hogy nagy pénzt kaszáljanak, mindig kudarcba fulladtak. Egy kockázatos bankrablás során például alig két dollárt zsákmányoltak.
1993. júliusában nem messze Kansas City-től körbe vették őket a rendőrök, ahonnan megmenekültek de néhány társuk , Buck (Clyde testvére) és felesége is megsérült. Hat nappal később újra elkaptál őket.Bonnie és Clyde innen ismét meglógott , bár Buck ezt már nem élte túl. 1934 januárjában kockázatos kalandra vállalkoztak. Kiszabadítottak 4 foglyot abból a börtönből ahol korábban Clyde is raboskodott. A támadás során megöltek egy őrt. Ez az akciójuk után hajtóvadászat indult a Barrow banda ellen, élén Frank Harmerrel.

A kiszabadított foglyok közül 3-man csatlakoztak a bandához, köztük a végén saját halálukhoz vezető Henry Methven is. Methven egy évvel a kiszabadításuk és a bandába belépés után egy fosztogatás alkalmával megölt két benzinkutast Texasban.

A halál nagyon szerencsétlenül érte őket és igen durva volt. 1934 május 23-án éppen autóval mentek Gibsland közelében, amikor meglátták a bandájuk egyik tagjának édesapját. Úgy  gondolták , hogy megállnak és üdvözlik őt. Kedves gesztus volt ez részükről, csak azt nem sejtették hogy ez egy csapda volt, mivel az apa alkut kötött  , hogy segít elfogni őket , ha fiát , a már említett Henry Methvent, szabadon engedik. Amint kiszálltak az autóból a 6 katona sortüzet nyitott feléjük. Menekülni esélyük sem volt. Clyde azonnal meghalt amikor egy golyó a fejét találta el, ami szinte leszakadt. Bonnie is megsérült de nem halt meg rögtön. Ezt látva Frank Hamer közvetlen közelről kétszer rálőtt a 23 éves lányra.

Itt ért véget a legendás gengszterpáros élete. Amerikát teljesen megbabonázta a ez a törvényen kívüli páros. Haláluk napján a 2.000 fő lakosú Arcadia-ba 12.000 kíváncsi ember rohant, hogy megnézze a két holttestet és szuvenírt szerezzenek. Valaki Clyde ujját , más pedig bal fülét szerette volna elrakni "emlékbe". Bonnie véres ruhái teljesen eltűntek és a Halál Autó (így nevezték el) darabjaira is akadtak jelentkezők. A két fiatal temetésén rengetegen jelentek meg. A két holttestet messze egymástól temették el. Valaki pénzt is ajánlott fel Clyde édesapjának azért ,hogy megkaphassa a fia holttestét.

A sok rajongó ellenére azért ne felejtsük  el, hogy Bonnie és Clyde bűnözők voltak, akik emberek vagyonát, értékét és esetenként életét  vették el. 

A pár életéről film is készült, amit ajánlatos megnézni, ha felkeltette az érdeklődésedet a sztori.
Előzetes :

               

komment
Címkék: MúltKor

Doctor Strange stábja hangol minket a közelgő filmre

2016. szeptember 18. 11:02 - Molnár Balázs L.

Egy remek kis videóval érkezett a Marvel idei következő nagy durranása, a Doctor Strange, amiben a stáb tagjai mesélnek kicsit a karakterekről, és megtudhatunk Strange háttértörténetéről is egy kicsit többet. A sztori szerint Dr. Stephen Strange, egy híres idegsebész, aki autóbalesetet szenved. Majd a baleset után, kezeit nem tudja mozdítani, és semmilyen megoldást nem találnak rá az orvosok. Majd természetesen egy himalájai eldugott helyen találja meg a segítséget. Idővel rájön, hogy amit kapott, azt mások rosszra használják fel, és a világunk elpusztítására készülnek. Innentől kezdve azt hiszem nem mondok újat, hogy tudjuk mit fog tenni Doctor Strange. Főszerepekben Benedict Cumberbatch (Stephen Strange), Rachel McAdams (Christine Palmer), Mads Mikkelsen (Kaecilius), Michael Stuhlbarg (Nicodemus West), Tilda Swinton (Ősi Egy) és Chiwetel Ejiofor mint Bardon Mordo. A rendezői székben pedig Scott Dirreckson foglalt helyet.

Bemutató: 2016. november 3.

                

komment

Bemutatkozott A zöld íjász ötödik évada

2016. szeptember 17. 21:39 - Molnár Balázs L.

Már nem kell sokat várnunk hogy Oliver újra igazságot szolgáltasson Star Cityben. A negyedék évad végén feloszlott az íjász csapat, egyedül Oliver és Felicity maradt, ezért kénytelenek új tagokat toborozni a csapatba. Az egyik új tag, aki már nem is annyira új, hisz Felicity oldalán számtalanszor láthattuk már, Echo Kellum, azaz Curtis Holt lesz Mister Terrificként. Mellette még érkezik a csapatba Rick Gonzalez Wild Dogként, míg Madison McLaughlin Evelyn Sharp karakterét fogja megformálni. Ha jól emlékszem, elvileg ebben az évadban már nem lesznek visszaemlékezések a szigetre, ahogy azt eddig megszokhattuk már az elmúlt 4 évadban, de nem vennék rá mérget. Októberben meglátjuk.

Bemutató: október 5. 

               

komment

Egy nap alatt rekordot döntött A sötét ötven árnyalata

2016. szeptember 16. 18:59 - Molnár Balázs L.

Alig egy napja tettem ki A sötét ötven árnyalatának előzetesét, azóta akkora érdeklődés övezte, hogy minden eddigi rekordot megdöntött. Egészen pontosan több mint 112 millió megtekintést generált, amiből csak Amerikában közel 40 millióan nézték meg. Ezzel a számmal a tavalyi év legnagyobb dobását (legalábbis pénzileg mindenképp), a Star Wars: Az ébredő erőt is letaszította a trónról, aminek az előzetese ''csak'' 88 milliós megtekintéssel büszkélkedhet. Ezekből a számokból, és a tavalyi A szürke ötven árnyalata sikere után, ami 40 millió dollárból készült, és 570 milliós bevételt nézve, kétség nem fér hozzá, hogy nem kis érdeklődés övezi E.L James felnöttkönyveinek filmadaptációit. A sötét ötven árnyalata bemutatója 2017. február 10-én esedékes, míg a trilógia harmadik része, A szabadság ötven árnyalata 2018. február 9-én mutatkozik be.

komment

A Woodstocki Fesztivál

2016. szeptember 15. 19:15 - Watzker Balázs

Aki egy kicsit is tud a hippikről, az biztosan hallott már a Woodstocki Fesztiválról.
Ha te esetleg nem tartozol közéjük, most megtudhatsz 1-2 infót, hogy mi is volt ez valójában.
A legendás fesztivált White Lake-ben (New York) rendezték meg először 1969. augusztus 15-18 között egy bizonyos Max Yasgur 600 holdas (kb. 2,4 négyzetkilométer) farmján. (Eredetileg Wallkill városában került volna megrendezésre, de a rendezés jogát visszavonták.) 
A szervezők eredetileg három naposra tervezték, de négy lett belőle. 32 ezer emberre számítottak, csakhogy 500 ezeren  jelentek meg a már említett 2,4 négyzetkilométeres területen. A fesztivál úgy vált ingyenessé, hogy a belépni kívánok feldöntötték a kerítéseket. A fesztivál ideje alatt majdnem végig esett az eső, de ez nem hátráltatta azt a sok szabadságszerető embert.

A hatalmas tömeg a hatóságokat is kétségbe ejtette , ezért az alapból kirendelt 800 rendőr mellé még erősítést is küldtek.Ami meglepő lehet, hogy a rettegések ellenére nem történtek erőszakos események.
De kik is léptek fel ezen a fesztiválon? Közülük említsünk meg egy-két ismertebb nevet.

- Joan Baez
- The Who
-  Joe Cocker
-  Jimi Hendrix


Az eseményre meghívást kapott többek között még John Lennon, a The Rolling Stones és Bob Dylan is, de ők nem jelentek meg.

Pár érdekesség:
-A fesztivál ideje alatt született 2 baba.
-Idő előtt elfogyott minden étel-ital.
-A perköltségeket és kártérítéseket 1981-ig fizették a szervezők.
-A fesztiválon legális volt a drogkereskedelem,
-A fesztivált ezen kívül még 4 alkalommal rendezték meg. Az utolsót 1999-ben.


Íme néhány kép a fesztiválról:

komment

Itt az ehető csomagolások kora?

2016. szeptember 15. 17:46 - Molnár Balázs L.

Amerikában kutatók előálltak egy olyan ötlettel, hogy az élelmiszerek csomagolása ne csak minőség megőrzésre lehessen használni, hanem meg is lehessen enni. A csomagolás egyébként lebomlik, és sokkal jobban védi az élelmiszert mint a manapság használt megoldások. Az alapja egy tejfehérje-alapú réteg, amivel bevonják az élelmiszert, ami sokkal jobban légmentesíti azt, így később is romlik meg a termék. Emellett még egy nagy előnye lehet a dolognak, még pedig a manapság hatalmas méreteket öltő szeméthalmaz, a csomagolások amit hátrahagynak, az eltűnik, mivel elfogyasztható a csomagolás is. Bár azok után, hogy akár több száz ember is összefogdoshatta a csomagolást, ki az aki megeszi a csomagolást, jó kérdés, de gondolom kitalálnak erre is valamit az okos amerikaiak. Már léteznek egyébként most is ilyen csomagolások, viszont azok keményítőből készülnek, míg ez a megoldás kazeint tartalmaz, ami akár 400-500-szor is hatékonyabban védi meg az ételt, mint a műanyag. Pluszban ehhez akár adhatnak egyéb vitaminokat, és ásványi anyagokat is, ezzel pedig már több szükségletet is kielégíthet az ehető csomagolás. Már ha valaki megeszi azok után hogy összefogdosták. A kutatók szerint akár pár éven belül már találkozhatunk is vele a boltokban. Egy videót is közzétett az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal, amin bemutatják a fejlesztésüket. 

               

komment

Reklámszolgáltatóvá vált az AdBlock Plus

2016. szeptember 15. 15:21 - Molnár Balázs L.

Aki már ismeri a cég alkalmazását, célja az hogy blokkolja a webhelyeken megjelenítendő reklámokat. Személy szerint én sosem használtam, hisz az oldalak ebből tartják fent magukat. Magyarul aki használja a programot, azzal egyenesen arányosan megkárosítja az oldal üzemeltetőit. Szóval már csak a számomra kedves oldalak támogatása miatt sem használom, meg egyébként sem zavarnak. De most előállt az AdBlock Plus egy olyan megoldással, hogy a normális, arcba tolós reklámok helyett, nem annyira zavaró reklámokat jelenít meg a saját hirdető rendszerével, így az előző mondatom is megvalósulhat. Az AdBlock reklámszolgáltatójának használatához a hirdetőknek regisztrálniuk kell értelemszerűen az AdBlock rendszerébe, majd beágyazható kódokat kell elhelyezzenek az oldalaikon. A bevétel 80%-a egyébként a hirdetőket illeti. 

komment

FIFA 17 - Kipróbáltam a demót

2016. szeptember 14. 23:12 - Molnár Balázs L.

Minden évben eljön ez a pillanat, hevesebben ver a virtuális fociért rajongók szíve, megérkezett az idei FIFA játék demója. Akárcsak az enyém, hisz már közel 10 éve játszom a sorozattal, így most is nagy elvárásokkal ültem le elé. Tegyük hozzá hogy ez még csak egy demó verzió (de kb már ez a végleges, szóval így is álltam hozzá). Mindenki mindig azzal jön, hogy de nem is változott semmi. Ugyanolyan mint tavaly. Pedig nem. Főleg most nem. Teljesen új Frostbite motor dolgozik a játék alatt, amivel moziszerű hatást értek el, a játékosok mozgása is teljesen megváltozott. Sokkal dinamikusabba mozognak, passzolnak, és futnak be üres helyekre. A lövés, passz és beadásokon minden évben változtatnak, itt is belenyúltak egy kicsit. De nagyobb változáson mentek keresztül a rögzített helyzetek, mint például a szögletek, ahol már megadhatjuk pontosan, hova adja be a játékos a labdát, majd ki is választhatunk a 16-oson belül egy másikat, akihez szeretnénk bejuttatni a labdát. Hogy ez jobb-e mint volt, azt még nem tudom. Próbáltam kicsit több játékidőt beletenni, hogy legyen fogalmam róla, de ez majd idővel kiderül. A tizenegyesek is hatalmas változáson mentek keresztül. betudjuk állítani honnan fusson neki a játékos, ott is teljesen felforgatták a lövést. Szerintem az ott nagyon nem sikerült, de gondolom idővel hozzá lehet szokni. Számomra a legüdítőbb változást a Journey mód jelenti, a sztorimód, ahol egy feltörekvő fiatalt, Alex Hunter pályáját kell egyengetni. Ez az újítás még sosem volt FIFA játékban, de már nagyon rá fért. Egyelőre a demó csak egy kis szeletet mutat be ebből a módból, de kiderül belőle hogy döntéseket kell hoznunk, amelyek alapján a körülöttünk lévő emberek vagy gáznak vagy nagyon menőnek tekintenek. Az hogy ezek a döntések milyen hatással vannak a karrierünkre, az nem derült ki a demóból, viszont remélhetőleg tényleg a mi döntéseink határozzák majd meg, meddig is jutunk el. Összességében egyelőre ennyit tudtam leszűrni a demóból, nekem nagyon bejön az új FIFA, mindenkinek ajánlom hogy próbálja ki a demót, mielőtt arra adná a fejét, hogy beruház rá.

Megjelenés: Szeptember 29.

 

Pro

- Sztori mód

- Frostbite engine

- Játékos mozgások

 

Kontra

- Tizenegyesek

- Szögletek

komment

Ingyen letölthető lett a The Crew!

2016. szeptember 14. 15:15 - Molnár Balázs L.

Mától ingyen letölthetővé vált az Ubisoft autós játéka, a The Crew. A cég 30 éves évfordulója alkalmából, egész évben ingyen játékokkal örvendezteti meg a rajongókat. Júniusban a Prince of Persia: The sand of Time kaptuk meg, júliusban a Splinter Cell első részét, míg augusztusban a Rayman Originst. Most pedig a 2014-es év egyik legnagyobb dobását, a The Crew-t. Egészen pontosan 30 napon keresztül ingyen szerezhetjük be, és örökre megtarthatjuk. Nincs mit tennünk ehhez, mint belépni az Uplay fiókunkba, és ide kattintva beszerezni a játékot. Jó szórakozást hozzá!

komment
süti beállítások módosítása