Weskó

E-tankönyveket az iskolákba

2017. január 31. 18:36 - Molnár Balázs L.

book-ereader.jpg

 Amióta az eszemet tudom, igyekszem mindig a lehető legkevesebb papírt felhasználni. Ezért könyveket is elektronikus formában olvasom. Igen, tudom, megértem azt is aki azt mondja, hogy a nyomtatott könyvnek van egy leírhatatlan érzése. A papír fogása, az illata és a többi. Tudom. Mindenki, aki imád olvasni, tudja milyen érzés ez. Azonban számomra többet jelent, hogy védjem a környezetem, és inkább olvassak elektronikus formában, mint hogy támogassam a  fák eszméletlen nagy mértékű mészárlását. Ide meg az okos olvasó mondhatja, hogy de attól hogy én nem olvasod papír formában, ugyanúgy kivágják a p.csába azokat a fákat. Jogos, és ez így is van. Viszont az én lelkiismeretem tiszta, és tudom hogy a lehető legtöbbet megtettem ebből a szempontból is. Az oktatásban is eléggé erőltetném már az átállást hasonló formában. Ott pedig rögtön jön a válasz, de a könyvkiadóknak nem éri meg, nincs belőle pénzük, nem lesz egy hamar. Sok dolog van itt még a háttérben, ami miatt, még nem valósult meg, na de ebbe nem megyek bele.

Szerintem simán megoldható lenne, ha a tankönyvek árából egy tablet kerülne megvásárlásra, majd azokra lehetne letölthető a tankönyv, mondjuk egy előfizetéses rendszerben. Tegyük fel, feleannyiért, vagy negyedéért, ellenben megtérülni, az oktatás szempontjából pedig hatalmas előrelépést jelentene. Ha nem is így, de mindenképp megoldható lenne. Persze, kérdéses, jelenleg mik is a prioritások. (Gyerekek, olimpia kell ide, nem rendes oktatás, vagy egészségügy. Ja, most elkezdtek aláírást gyűjteni ellene, ezzel az indokkal, hogy lehetne azt a pénzt másra költeni. Nos, azt hiszitek, ha sikerül elérni, hogy ne rendezzünk olimpiát, akkor majd jó helyre megy az a pénz? :D Hah. Ez jó. Tetszik. Kis naivak. Innen nézve pedig már tökmindegy, lesz-e vagy sem.)

e-ink-in-school-2-c-eink_original.jpg

Hatalmas előrelépést jelentene, hisz sokkal interaktívabban lehetne tanulni az adott tantárgyat.

 Egyáltalán nem kellene projektorokat vásárolni, sem táblákat, sem krétát. Ezzel akár simán kompenzálni lehetne a könyvek árát, mert ott maradna azért rés. Hisz a tankönyvek is a tableteken foglalnának helyet, illetve felhőszolgáltatásban, ha a bejövő tanár pedig prezentációt akar mutatni, csak elküldi a tanulóknak, ha pedig videót, filmet szeretne vetíteni, azt is mindenki a saját kis eszközén tudná végignézni. Az elektronikus tankönyvekbe simán lehet jegyzetelni, kiegészíteni képekkel, saját ábrával, egyéb dolgokkal. Csoportmunkánál is hasonlóan, mindenki beletudna nyúlni a projektba, tudnának hozzá adni dolgokat, és egymás segíteni a tanulásban, amit akár otthon is folytathatnának. Arról már ne is beszéljünk, mennyi és mennyi interaktív, színes, érdekes tartalommal lehetne megtanulni az anyagot, szemben a száraz szövegekkel, forrásokkal. Itt is jogos érv, hogy de ''úgyiscsakjátszanarajtaahülyegyerek, minekezeknek", természetesen blokkolva lennének rajta ezek a funkciók, maximum sulin kívül lehetne rendesen bármire használni a készüléket, Aki meg azt mondja hogy összetörné, nem vigyázna rá, arra meg az a válaszom, aki megveszi, az általában vigyáz a dolgaira jobb esetben, aki meg ingyen kapná, az ugyanúgy nem vigyázna erre sem, ahogy a mostani nyomtatott formában készült tankönyvre sem. Dobd meg kommentbe, te hogyan látod az oktatás jövőjét, és van-e szerinted létjogosultsága itthon az elektronikus tankönyvek mielőbbi bevezetésének. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr9212172036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása