Weskó

Már a hetvenes években elektromos autót épített a Lada

2020. április 17. 15:09 - Molnár Balázs L.

image-1.jpg

 Valószínű mindenki emlékszik még az 1200-es Ladákra, azonban mára annyira átalakult az autóipar, hogy minden nagy autógyártó már vagy piacra dobta az elektromos hajtással rendelkező autóját, vagy hamarosan tervezi azt.

Nos, míg jelenleg a Tesla a piacvezető ebben a szegmensben, a Lada már a 70-es években előállt az elektromos hajtású VAZ-2102 legyártásával. Az orosz fejlesztők kikapták az 1200 köbcentis benzines erőforrást, majd a helyére elektromos hajtást tettek.

1976-ban létrejött a VAZ-2801. A 34 lóerőre képes autó egyetlen töltéssel akár 110-140 kilométer megtételére is képes volt akkoriban. Lejtőn. Hátszéllel. Egy közel 400 kilós nikkel-cink akkumulátor pakk került a hátsó ülések helyére, így az öt ajtós kombiból két ajtós lett. Az autó tömege pedig ezzel 1,6 tonnára növekedett. A nyolcvanas évek elejéig le is gyártottak 47 darabot ebből a típusból, azonban akkoriban, a nem megfelelő infrastruktúrának hála lelőtték a projektet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr5215619412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása