Weskó

Milyen egy jó androidos rendszer?

2017. március 13. 17:22 - Molnár Balázs L.

android.png

 Múlthéten már szó esett arról, mennyire is szükségtelen akár 6 vagy több gigabájt memória egy telefonba. Ott is szó esett már arról, mennyire fontos hogy az adott telefon gyártója szánjon elegendő időt és energiát a saját android verziója optimalizálására és a testreszabására. Történt ugyanis, még tavaly november környékén írtam a Meizu M3 Note telefonról (ami azóta is hű társam), amin a megvételkor az Android Lollipop 5.1 futott. Nos, akkor már a nagy gyártók javában készültek az Android Nougat frissítésre, ami már a 7.0-ás verzió. Ezek voltak a tények. Azonban amint kézhez vettem a telefont, használtam rendesen pár hétig, annyira jelentéktelenné vált ez a dolog, hogy teljesen el is felejtettem, hogy tulajdonképpen két generációval le van maradva a telefonom. Mert nem tűnt fel.

Annyira jól nézett ki a Flyme 5, annyira egyszerűen kezelhető és felhasználó barát felülete van, roppant kényelmes és hasznos funkciókkal van felvértezve, semmi sallang semmi túl csicsázás és az előretelepített hülyeségektől is mentes, hogy az csodaszámba ment. December végén bejelentette a Meizu a Flyme 6 érkezését, én meg tűkön ülve vártam, hogy akkor lépünk egy szintet, viszont minőségben maradjunk ott ahol vagyunk. Én már nyüstölöm pár hete az új rendszert, mostanában pedig már publikus is a béta, azonban sokan csalódhattak is, köztük én is kicsit valljuk be, azonban nem olyan rémes a helyzet. Rengeteg felhasználó várta, hogy a Flyme 6 már az újabb, Android Marshmallow 6.0-án fog alapulni. Ami azért logikus is lett volna, azonban eléggé szíven ütötte az embereket, köztük engem is, hogy ez bizony maradt a jó öreg 5.1-es Lollipop alapon, csupán ráhúztak egy új launchert, és átszabtak pár funkciót és az ikonok kinézetét.

meizu-m3-note--fekete-szurke.jpg

Még mindig hű társam, azonban most kicsit keserű szívvel gondolok rá, persze megfogom szokni.

Olvastam kommenteket, sokan már temették a Meizut, illetve hogy ők nem vesznek soha többet Meizu telefont. Természetesen részben értem a kiakadást, hisz nem elég évről évre új telefont kidobni, a rendszert meg egyáltalán nem fejleszteni. A felhasználókat meg kell tartani, aki pedig vett egy telefont, elvárja hogy fejlesszék továbbra is, hisz ennyi pénzért akár vehetett volna egy másik gyártó mobilját, amin már pedig bőven az újabb android ketyeg. A másik oldalon pedig ott van az, hogy ez a rendszer továbbra is megmaradt az a gördülékeny, eszméletlen gyors és felhasználó barát mint eddig volt, a kinézet is másmilyen lett, azt nem mondanám feltétlen hogy jobb, viszont már érett a ráncfelvarrás. Azon kívül, hogy változott az alkalmazások ikonjai, az értesítési sáv is máshogy néz ki, illetve az éppen futó alkalmazások sem lentről felfelé jönnek fel, hanem iOS-re hajazva oldalról tudjuk kitörölni őket. Továbbra sincs külön menü, hanem csupán arcba kapjuk az alkalmazásaink, amit mostanra már teljesen megszoktam, és már nem is tudnék nagyon visszaállni, vagy legalábbis szokatlan lenne számomra. Azt hiszem ebből tanulságként azt tudjuk levonni, hogy a gyártóknak illene legalább annyit belefektetni a már meglévő felhasználók kiszolgálásába, minthogy szarásig készítik évről évre az új telefonokat, amik mögött sok esetben akár egy félkész rendszer döcög, majd idővel foltozgatva és frissítésekkel készítik fel a tényleges használatra. A Meizu ezzel most nálam is kicsit kiverte a biztosítékot, hisz hívhatjuk máshogy, húzhatunk rá más köntöst, azonban a lényeg marad ugyanaz. Kicsit átvertnek érzem magam. 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény. :) 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr6312335313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása