Weskó

Kína már nem követi a trendeket, hanem diktálja - UMIDIGI Crystal teszt

2018. január 06. 13:37 - Molnár Balázs L.

umidigi-crystal.jpg

 Ismét egy kínai csoda került hozzám tesztelésre és nem voltam rest a nap 24 órájában a végletekig hajszolni az eszközt. Tavalyelőtt a Xiaomi Mi Mix kezdte el az a trendet, hogy a telefonok előlapján konkrétan a lehető legkisebbre vegyék a kávák méretét, ezzel a kijelző méretet növelve ugyan, de a készülékét nem. Azóta ugyan már kiforrta magát a koncepció és tovább is fejlődött, legjobban pedig a Samsung valósította meg a Galaxy S8, S8+ és Note 8 készülékeivel. Mostani tesztkészülékünk azonban maradt a Xiaomi megvalósításánál és kaptunk egy teli kijelzős telefont, aminek ugyan felül teljesen eltűnt a káva, cserébe lent megmaradt minden. Nem is húzom a bevezetőt, nézzük is akkor, mire képes egy 30-35 ezer forintos telefon ebben a kategóriában.

 

Külső/Kijelző

 Borzasztó ambivalens érzéseket váltott ki a telefon belőlem, leginkább azért, mert olyan prémium külsőt és összeszerelést kapott, hogy még az én sokat látott szemem is bőszen pislogott nagyokat. Az előlap aljára került át a selfie kamera, ami egy 5 megapixeles egység, illetve a káva közepén a már megszokott pötty helyett, egy hosszabb sáv villog értesítő ledként. A fenti híváshangszóró pedig feljebb csúszott és már majdnem a telefon tetején helyezkedik el, ami nem feltétlen a legjobb megoldás, de valamit valamiért ugyebár. Elől és hátul is egyaránt üveg borítást kapott, a készülék váza pedig fémből készült. Ezáltal pedig olyan masszív az egész, hogy egy csepp recsegést nem voltam képes kicsikarni belőle. Hátul egy dupla kamerás elrendezést kapunk, ami alatt egy led villanó, alatta pedig egy ujjlenyomat olvasó is helyett kapott.

flxiaomimimix-00000405-still002.jpg

 Az összes fizikai gomb bal oldalra került, ami eleinte fura volt nagyon, aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen még talán jobb megoldás, mintha jobb oldalon lennének. Hisz tökéletesen a mutató új helyét találták el vele, így rögtön kapcsolható a telefon. A készülék alján egy USB Type C kapott helyett, ami már bőven a jelen és a jövő, szóval ezért is jár egy jó pont. Mellette balra  hangszóró, jobbra pedig a mikrofon van. Továbbra is ott tartok, hogy ebben az árkategóriában ez az anyaghasználat számomra felfoghatatlan. Teljesen megvett kilóra engem. De csak míg be nem kapcsoltam. A kijelző egy Sharp 5.5 colos Full HD felbontással rendelkező panel, ami koránt sem teljesít olyan rossz szolgálatot, mint vártam volna. Egy viszonylag elfogadható szintet hozott, mind minimális és maximális fényerő mellett, a színhűségbe pedig nem hiszem, hogy ilyen árkategóriában nagyon érdemes lenne belekötni, mert hozta az elvártat.

Hardver/Szoftver

 Hozzám az erősebb, 4GB memóriával és 64GB (256GB-ig bővíthető) tárhellyel szerelt változat került, ami manapság a közép és csúcskategóriás telefonok kiváltsága. A rendszert egy Mediatek chipset hajtja meg, ami négy darab 1,5 GHz-s magból és négy darab gyengébb, 1 GHz-s magból áll. Ezt támogatja meg grafikus számítással egy Mali T860MP2. Nos, a 4GB rendszermemória bőségesen kiszolgálja a készülék igényeit, a Mediatek processzor (MTK 6750T) pedig bőven a belépőszintet kapargatja, mégis az összhang egy gördülékeny, könnyen és gyorsan használható masszát képez a mobil használata közben. Játékokkal sincs problémája, bőven kiszolgálja a legújabb címek felé támasztott igényeink, a 4GB memória pedig folyamatosan háttérben tudja tartani az alkalmazásaink, ezáltal nincs szüksége a mobilnak újra elindítania mindent, csupán betölti a háttérből és már mehet is a móka. Természeten ha nagyon akarja az ember, bőven meglehet fogni a rendszert. A legnagyobb hiba ami itt felbukkant, hogy nagyobb igénybevételnél bizony elkezd melegedni a telefon. Amin az üveg hátlap egy szemernyit sem segít. Ujjlenyomat olvasó.

20170925171943_51511_1.jpg

Leginkább katasztrófaként jellemezném, hisz kikapcsolt kijelzőnél való feloldás legalább 1-1,5 másodpercet vesz igénybe, ha már feloldottuk a kijelzőt és már csak a zárolást kell feloldani, ott már viszonylag elfogadható szintet hoz a megoldás. Talán a legrosszabb vele kapcsolatban, hogy nem tették egy "árokba", nincs picit bemélyítve az ujjlenyomat olvasó, így simán megesik néha, hogy az ember nem találja elsőre, még ha középen is van a modul. Androidnak egy 7.0-ás rendszert kapunk, ami nincs teletömve felesleges alkalmazásokkal, leginkább a stock felé tendál. A kijelző aljánál pedig, mivel nincsenek fizikai gombok, így a kijelző alsó sávjában jelennek meg, azonban egy mozdulattal eltüntethetők, ezáltal pedig rögtön teljes méretében élvezhetjük az 5.5 colos panelt. Amennyire jó ötletnek tűnt, a mobil tetején a kávák eltüntetésének, oly annyira lett ez is a legnagyobb hibája. Folyamatosan belenyúl az ember fentről, fektetve nem is nagyon tudod megfogni, játékra pedig azáltal teljesen alkalmatlanná is válik a mobil. 

702.jpg

 Kamera

 Most jött el a pillanat, amikor már nem tudom fényezni a mobilt. Ugyan hátulra kapott egy dupla kamerás megoldást, ami ugyancsak felsőbb kategóriás mobilok kiváltsága, de nem véletlen. A gyártó azt írja a kamerákról, hogy két Samsung által gyártott kamerát helyeztek el benne, az egyik egy 13 megapixeles egység, míg a másik 5 megapixelt képes felmutatni. Azonban amikor az ember készítene bár szép fényképet, mert az ember egy ilyen felszereltségtől jogosan várja el, hogy tudjon pár szép képet lőni, botrányosat fog csalódni. Konkrétan használhatatlan a kamera funkció a telefonban, már normál fényviszonyok mellett is nagyon jó indulatúnak kell lennünk, hogy ne vágjuk azonnal földhöz, ha pedig egy picit sötétebb van, rá se menjünk inkább a kamera ikonra. A selfie kamera szintén ugyanez, csak elől. Elképesztő kis látószög, elmosódó, zajos képek és számtalan őszhajszál gyártására vagyunk képesek általa.

umidigi-crystal-1.jpg

Multimédia/Akkumulátor

 Multimédia eszközként is jól funkciónál, már amikor nem akarjuk használni a saját hangszóróját, mert az valami borzalmasra sikeredett. Bár nem tudom, ki akar hallgatni a telefon hangszóróján keresztül bármit is. Cserébe kaptunk egy alkalmazást gyárilag telepítve a mobilra, így amikor rádugjuk a fülest, rögtön tudjuk állítani, milyen hangszínt szeretnénk hallani rajta, állíthatjuk játékhoz, esetleg filmnézéshez is, de még extra basszust is tolhatunk rá egyetlen koppintással. Határozottan jó pont ezért, ténylegesen jobban tud szólni, mint más telefonok fülesen keresztül. Akkumulátor időről nem is beszélnék sokat, egy teljesen átlagos 3000mAh-ás aksit kapott, amivel nagyjából kihúzza a nap végéig, ha ügyesek vagyunk. Bár hiába az USB Type C, gyors töltést nem kapott, cserébe inkább lassabbat. Így egy jó két órát rá kell szánni, ha fel szeretnénk teljesen tölteni.

Hálozat

 Hiába kapott meg csomó jóságot a telefon, kimaradt belőle az NFC. Ugyan érthető miért, hisz Kínában leginkább egy kódot generálva fizetnek okostelefonjaikkal az emberek, mi itt Európában az érintéses rendszert preferáljuk. Így ettől a megoldástól búcsúznunk kell, ha ezt a mobilt válasszuk. Viszont pozitív, hogy megkapta a 4G LTE Cat-6 szabványt, ezáltal a B20-as sávot is, így akár a Vodafone 4G hálozatát is bőszen nyüstölhetjük rajta. Természetesen Bluetooth-t, WiFi-t és GPS-t is kapott a mobil. Mint a legtöbb kínai mobil, ez is Dual Sim-es megoldást kínál, a szokásos két kártya, vagy egy kártya és egy Micro SD kártya felállásban.

Összességében

 Összegezvén az elhangzottakat, hatalmas csalódás ért, mind pozitív mind negatív értelemben a mobillal kapcsolatban, az elképesztően prémium anyaghasználaton keresztül, egészen a botrányos kamerák és ujjlenyomat olvasó miatt. Azonban azt mindenképp le kell szögeznünk, ha a telefont kell minősíteni, hogy ilyen teljesítményű és képességű mobilt, 35 ezer forintért biztosan nem kapunk sehol. Ajánlani semmiképp nem ajánlom a mobilt, ha csak nem szeretnél egy különlegességet a zsebedbe, ami legnagyobb jóindulattal is inkább jól néz ki, mint használható.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr1913548051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása