Weskó

Zsebre tettük a Pál utcai fiúkat

2018. május 18. 23:02 - Kiss.Norbert

img_0225.jpg

 Az olvasás mindenkinek jár. Ebből a rettenetesen egyszerű feltevésből indult ki egy olyan kezdeményezés, ami mindenképpen örvendetes, ebben a mai rém okos világban. A Gutenberg-galaxis egy apró, de annál fényesebb csillaggal gazdagodott a Poket Zsebkönyveknek köszönhetően, melynek a tesztüzeme hatalmas sikerrel zárult le május elején. Az ötlet a SZTALKER csoporthoz köthető, ami több fiatal művésszel az élén az olvasás népszerűsítését tűzte ki célul.

De pontosan mi is az a frissítő erő, amivel a Poket rendelkezik? Számomra a legeredetibb ötlet a megvalósítás, ugyanis a zsebkönyvek automatákból érhetők el. Ezáltal az utca embere is közel érezheti magához, hiszen ezek közterületen vannak elhelyezve, így az utcán járva, véletlenül is rábukkanhat bárki. Arról nem is beszélve, hogy forgalmas helyeket találtak a fineszes ötletmesterek, így valóban rengeteg emberrel nézhet farkasszemet a kis könyvecske. Csak nehogy elnézzünk valamit és egy kóla helyett könyvet adjon a szerkezet! 

A könyv kialakítása a másik, ami nagyon megfogott, ugyanis apró méretéből kifolyólag könnyedén elfér zsebben is (angolul tudók előnyben, vajon mire utalhat a „Poket”…), jó a lányoknak ér a kistáskájukba is rejteni. Maguk a könyvek szép kialakításúak, és applikáltak beléjük könyvjelzőt is. Csöppnyi szépséghiba, hogy ez nekem a második héten kiszakadt a helyéről, bár ez is az én hibám, miért nem olvastam el rövidebb idő alatt a regényt.

Apróságuk ellenére a könyvek belső értéke az igazán fontos. Bár az első etapban a Pál utcai fiúkon kívül még csak néhány magyar mű volt elérhető, a kínálat előreláthatólag bővülni fog az újraindulás után. Az automaták száma is nőni fog, ráadásul, ha minden jól megy a nem Budapesten élők is dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen ott is jelennek majd meg zsebkönyvautomaták.

Jó, jó, de eddig is olvastam… Gondolhatja az egyszeri bölcsész. Igaza van, de ez nem feltétlenül nekik szól. Ez az egész ötlet rendkívül fiatalos, friss, és komoly löketet adhat azok számára, akik eddig kevésbé merültek el a könyvek világában, mert ez a könyv bárhol nálad lehet (mint a telefonod) bújhatod a metrón (a telefonod helyett), és nem csörren meg a legrosszabb pillanatokban sem (most leírjam újra?). És mindez kijön két sajtburger menü árából, hát nem főnyeremény?

Szóval könyvet a zsebbe, a Blaháig belefér egy fejezet!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr5813967022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása