Weskó

Gyllenhaal versus Zodiákus - Kritika

2017. május 14. 18:10 - Molnár Balázs L.

zodiac-car-lights.jpg

David Fincher Zodiákusa egy tisztes iparosmunka.

 Nos hol is kezdjem, merült fel bennem ez a néha roppant bosszantó gondolat. Ugyanis ismét egy olyan filmmel bővült a listám, amit bármikor megnéznék még legalább egyszer. Kétszer. Mindig is szerettem a krimiket, de mostanában nagyon ritkán készül olyan, amire azt lehet mondani, hogy igen ez valóban jól sikerült. Úgy ültem le a film megnézéséhez, hogy a David Fincher nevével fémjelzett, a Holtodiglan után pedig, ha fele annyira ütős lesz, már láttam egy jó filmet. (Későbbi film a holtodiglan, csak előbb láttam azt, mint ezt.) Akkor ne is húzzuk az időt, ugorjunk is neki.

 A történet szerint a 60-as évek Amerikájában találjuk magunkat, azon belül is San Francisco-ban, ahol éppen egy sorozatgyilkos szedi az áldozatait. Minden gyilkossága után pedig leveleket küld napilapoknak, amikben rejtvényeket találnak az újságírók. Csak pár rendőr és egy újságíró, illetve egy tehetséges karikaturista hisz benne hogy megoldhatják a rejtélyt. Nagyon sokáig nyomoznak, rengeteg potenciális zodiákust találtak, de azonban egyikre sem tudták rábizonyítani. Hamarosan kevesebb levelet kapnak, majd a zodiákus felszívódni látszik. Eltelt pár év, a rendőrség feladta, ahogy a legjobb nyomozót is felőrli az ügy. Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), az újság karikaturistája persze nem hagyja ennyiben, folytatja a nyomozást, aki egyedül akarja megoldani az ügyet. Segítségére a folyton kekszet kereső és zabáló ex-zsaru lesz.

aph_8.jpg

Nagyon él a filmben Jake Gyllenhaal és Mark Ruffallo.

 Most hogy nagy vonalakban ismerjük a történetet, elemezzük hát a filmet. A filmben ott vesszük fel a történéseket, hogy a zodiákus elkezd gyilkolni, majd küldözgeti a leveleket. Robert az elejétől kezdve követi a zodiákus tetteit, megfejti a rejtvényeket amiket kapnak, és otthon kezdi felgöngyölíteni az ügyet. Amint nem érkezett több levél, a film elindult útjára, és onnantól nem volt megállás. Bár néha lelassult a film, kelthette azt a fals érzetet hogy unalmas, és nem történik semmi (a nyomozósdi néha elég lapos tudott lenni, egy krimi..), de akkor meg a kiváló színészi játék segítségül siet és a hátára veszi a filmet és nyomban eltekintünk ettől. Tudott fordulatos, meglepő lenni amikor kellett és a végén csattanókkal zárni egy-egy szálat. A képi világa teljesen rendben volt, az ilyen filmeknél mint a Zodiákus különösen fontos hogy kialakítsanak egy olyan atmoszférát, ami magába szippantja a nézőt, és végig magára szegezi a tekintetét.

whats-zodiac-02.png

Mocskosul jó a színészi gárda.

 Mint már említettem a színészek munkája is messze korrekt volt, Jake Gyllenhaal, a szorgos kis karikaturista szerepét nagyon jól vitte a vászonra, Robert Downey Jr a szokásos könnyedséggel volt arrogáns és bunkó, míg a manapság leginkább Hulk-ként ismert Mark Ruffalo zsaruként is helyt tudott állni elég szépen. Összegezvén a zodiákus történetét, egy egészen jó filmet kaptunk, igaz történések alapján, melyben a gyilkosságok mellett megmutatja azt is, hogy egy megoldatlan ügy milyen befolyással lehet az emberek életére. Mindenkinek ajánlom aki szereti David Fincher filmeket, a kellemesen jó krimiket, és a nem éppen átlagosnak nevezhető színészi gárdát, melyet megfűszerezvén a zodiákus legendás igaz története tesz kerekké.

Érdemes darab.

78%

Ha tetszik amit csinálok, és szeretnéd támogatni a munkám, kérlek dobj egy lájkot a  Facebook oldalamra,  esetleg oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény. :)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr412504777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása