Weskó

Hadat üzent az autóban való mobilozásnak a Nissan

2017. május 09. 11:59 - Molnár Balázs L.

signal_shield_4-1.jpg

 Amióta megjelentek a telefonok és főleg az okostelefonok, azóta egyre több baleset történik a vezetés közbeni mobiltelefon használat miatt. A kihangosított mobiltelefon még hagyján - erről is kiderült egyébként, hogy eltereli a sofőr figyelmét -, azonban sokan üzenetet írnak valamelyik üzenetküldő alkalmazással, így teljes mértékben leveszik a szemüket az útról és csak pár pillanat az egész, végzetes is lehet. A legrosszabb pedig ebben az, hogy nem csak a saját életét veszélyezteti ezzel, hanem a közelben lévő ártatlan emberekét is.

Most a Nissan előállt egy olyan megoldással, ami nagyjából egy Faraday-kalitka elvre épít, és a vezető és az anyósülés közti könyöktámaszba elhelyezve a telefonunk, elzárja a készüléket minden hálózattól, így se csipogni, se üzenetet se hívást nem fogad a telefon.

nissan-signal-shield-10.jpg

 Ez eddig tök jó dolog, de nem felesleges? Ha valaki értelmes, felelősség tudó felnőtt ember, eleve nem veszi fel a telefont, és nem küld üzenetet vezetés közben, hisz szeretne épségben hazaérni és tudja, hogy a többieket is várják haza. Aki pedig telefonozni akar, az eleve nem teszi bele a dobozkába a mobilját, vagy ha bele is teszi, akkor is ha üzenetet akar küldeni, elő fogja venni, így nagyjából ott tartunk, hogy semmi értelme a megoldásnak. Viszont pozitív dolog az, hogy elkezdtek gondolkozni az autó gyártók is azon, hogyan lehetne megfékezni az autóban való mobilozást, ezzel is a Nissan talán elindít valami folyamat, ami hamarosan változást hozhat a jelenlegi helyzetbe. Már csak az alkohol szondát kéne beépíteni az autókba, majd legalább addig ne induljon be az autó, míg nem józan a sofőr. A Nissan a Juke típusú autójába építette bele ezt a Signal Shield nevezetű könyöktámasz dobozkát, ami egyelőre még csak koncepció szintjén létezik, azonban videóban is készült hozzá már, amin láthatjuk működés közben.  

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, kövesd a Facebook oldalam, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr1712492777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása