Weskó

A szoba - kritika

2017. január 12. 18:10 - Molnár Balázs L.

Korunk egyik, talán a legnagyobb társadalmi problémája a nőket érintő erőszak. Lehet ez érzelmi, vagy akár fizikai, sajnos rengeteg nő él át nap mint nap hasonlókat. Munkahelyi molesztálástól az otthon elszenvedett bántalmazásokig. Vannak helyek a Földön ahol egy nő nem mehet végig úgy azt utcán, hogy ne érné bármilyen külső negatív behatás, és olyan is ahol rendszeres a nemi erőszak. Úgy gondolom az ilyen dolgokról fontos beszélnünk, és tennünk ellene, hisz ha elhallgatjuk és a szőnyeg alá söpörjük, attól még a probléma nem oldódott meg, csak nem veszünk róla tudomást. A mai filmünk is egy ilyen témáról szól, vegyítve egy emberrablással és aztán évekre fogságban tartva egy anyát.

 Ez lenne a A szoba című film. A történet Ma (Brie Larson) és Jack (Jacob Tremblay) történetét dolgozza fel. Ma-t 7 évvel ezelőtt az utcáról rabolta el egy férfi, aki egy hazugsággal csábította el, majd megerőszakolta és azóta is a kertben található fészerben tartja fogva. 5 éve viszont megváltozott a helyzet, megszületett Jack, az erőszak eredményeképpen. Majd a történetet innen vesszük fel, amikoris kiderül hogy Ma, úgy szerette volna megvédeni gyermekét, hogy azt hazudta hogy a szoba a világ. Nincs más, csak a szoba, a tv-ben szereplő emberek egy másik bolygón élnek, minden amit lát az nem valódi.

 Továbbra sem szeretnék spoilerezni, ezért itt meg is állnék. Már az alap ötlet is rendkívül mélyreható és felkavaró, ennél jobban csak a színészek játéka tudott olyan hatást gyakorolni a nézőre, hogy e kettő egyvelege után össze kellett kapargatnia magát az embernek. Zseniális. Lenyűgöző. Az atmoszféra amit az elejétől a végéig az ereinkben éreztet a film, majd a nehézségek amiken keresztül kell menjenek a szereplők, finoman szólva sem mindennapi élmény.

 Ezáltal megerősített a film abban is, hogy Brie Larson nagyon is megérdemelte az Oscar díjat ezért a szerepéért. De Jacob Tremblay érdemeit se vegyük el, fantasztikus amit alakított a kissrác. Nem hinném hogy idén eddig volt-e olyan film ami tudta volna ezt a szintet hozni, hiába volt egy Visszatérőnk vagy egy Aljas nyolcasunk, ellenben talán a Spotlight hasonlóan felkavaró témája miatt jöhetne szóba. Ha szeretnél egy olyan filmet megnézni, ami elgondolkodtat a világ kicseszettül elbaszott dolgairól, emberekről akik képesek ezt tenni társaikkal, anyákról akik mindent megtennének a gyermekük védelme érdekében, és hogy miként szembesül egy gyermek 5 évnyi hazugság után azzal, hogy a világ nem a négy falból áll, és Dóra a felfedező nem létezik, akkor mindenképp nézd meg, mert garantáltan felejthetetlen élményben lesz részed.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr5212121117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása