Weskó

Hogyan válasszunk megfelelő notebookot 2017-ben?

2017. január 09. 14:12 - Molnár Balázs L.

notebook_asus.jpg

 Ahogy növekednek az elvárásaink, úgy növekednek gépeink teljesítménye is. Sok szempont alapján lehet egy notebookot választani, első körben azonban azt fontos leszögezni, mire is szeretnénk használni a gépet. Ha ez körvonalazódott bennünk, akkor rögtön nyomába is eredhetünk a hőn áhított gépnek. Főbb szempontok alapján fogom végigvenni, mire érdemes figyelni idén egy átlagos használatra szánt gépnél.

xps-13-1_png-e1420594468126-640x397.png

Kijelző

 A kijelző az egyik legfontosabb választás, hisz ezt fogjuk állandóan bámulni, érdemes odafigyelni rá. Gyorsan körbenéztem a jelenleg 100 ezer környékén árult notebookok közt, és 2017-ben már nagy részt hálisten' csak led kijelzőjű modelleket árulnak. Ez azért jó, mert a betekintési szögük ezeknek általában 178 fok, amit bárhonnan nézve is szép képet kapunk. A második dolog amire nagyon kell figyelni, az a kijelző felbontása. Itt is nagy mértékben számít, mire is szeretnénk használni a gépet. Az 1366x768 felbontás bőven elég egy olyan gépnek, amit irodai célra akarunk használni. Azonban ha filmezni, illetve játszani is akarunk ezeken a gépeken, itt már ajánlatosabb a Full HD-t megcélozni, a 1920x1080-as felbontást. Viszont itt már figyelembe kell venni a processzort és a videókártyát is, hisz hiába van egy eszméletlen szép monitorunk, ha nincs mi kihajtsa nekünk.

Erre figyelj:

  • Led technológia
  • Felbontás
  • Processzor-videókártya kombója

intel-broadwell.jpg

Processzor+gpu

 Mint az előző bekezdés végén említettem, a kijelző választásánal fontos tényező a processzort és a videókártyát is figyelembe venni. Látni sok olyan modell most is egészen jó áron, ahol szét reklámozzák a Full HD-s csodakijelzőjét, 1 TB-os merevlemezzel milyen csudajó gép, majd kiderül hogy egy Intel Celeron processzor teljesít benne szolgálatot. Egyszerűen szar az összetétel. Ez a processzor nem az hogy képtelen kihajtani a Full HD-s kijelzőt, örüljünk ha egyáltalán megy a gép. Ezért fontos, legyen az 1366x768-as kijelző, vagy akár 1920x1080, minimum egy Intel i3-om foglaljon benne helyet, és akkor vígan elszaladgál a gépünk. Természetesen ez a minimum követelmény hozzá. Az Intel integrált videóvezérlője híresen pocsék, viszont az i3 már képes meghajtani egy Full HD kijelzőt is, azonban ne várjuk tőle hogy megváltja a világot. AMD fronton az A8-as processzor képvisel hasonló kategóriát. Nekik egy fokkal azért barátibb a videóvezérlő megoldásuk. Ha külön dedikált videókártya van bennük, az csak javít a helyzeten. Természetesen ezektől se várjuk, hogy a legújabb játékokat maxon viszik. Ha gamer laptopra vágysz, akkor bőven 300 ezer forint felett kell keresgélj.

Erre figyelj:

  • Minimum  Intel i3 vagy AMD A8
  • Dedikált videókártya

laptop-memoria.jpg

Memória

 Ismét egy nagyon fontos tényező, ami nagy mértékben befolyásolja notebookunk sebességét. Manapság a Windows 10-hez minimum 4GB DDR3 memóriát szoktam ajánlani, ez nagyjából elegendő a Windows szépen futtatásához, illetve nem lesz tetűlassú, ha egynél több ablakot nyitunk meg a Chrome-ban. Ha több van benne, azzal természetesen csak saját magaddal teszel jót.

Erre figyelj:

  • DDR3
  • Minimum 4GB

shutterstock_130994585-1000x667.jpg

Merevlemez

 Természetesen a gyártóknak még mindig szokásuk a tetűlassú 5400rpm-es vinyókkal felszerelni a notebookokat, jó az nekik alapon. Ezért érdemes lehet akár SSD-vel felszereltet választani, az egy másik dimenziónak fog hatni a már rég leváltásra szoruló 5400rpm-es merevlemezekkel szemben.

Erre figyelj:

  • Lehetőleg SSD-vel szerelt változat

razer-blade-stealth-5-420-100.jpg

Billentytűzet, touchpad, egyéb.

 Megint csak egy olyan szempont, ami rettentő fontos, ha sokat fogjuk használni gépünket. Ezért ha van lehetőség a vásárlás előtt, akkor kipróbálni a billentyűzetet és a touchpadot is rendesen, hisz senki nem akar szenvedni, ha már kiadott egy rakás pénzt érte. Természetesen ha egérrel, és külső billentyűzettel használod, akkor ez a pont felesleges számodra. Azonban eszméletlen idegesítő tud lenni egy rossz az touchpad, illetve ha nem érzed rendesen a billentyűzet gombjainak leütését. Jó ha van rajta HDMI csatlakozás, legalább 2-3 USB 3.0, illetve SD kártya olvasó, főleg ha szeretsz fényképezni és videózni. A hangszórókról szándékosan nem ejtettem szót, ebben az árkategóriában, meg úgy általában ne várjunk sokat egy laptop hangminőségétől. Akkumulátor időre nagyon figyelj, főleg ha sokat mész, és használnod kell a gépet, töltésre lehetőség pedig nincs. Legalább egy négy cellás aksi legyen benne, illetve nyugodtan böngéssz utána, milyen üzemidőt ígér a gép. Hidd el, megéri, ha nem akarod minden sarkon tölteni a géped.

Erre figyelj:

  • Billentyűzet+touchpad
  • HDMI csatlakozó
  • USB 3.0, Bluetooth, Wi-Fi (b/g/n 300mbps)
  • SD kártya olvasó
  • Akkumulátor idő
  • Most jöttem rá, hogy nagyjából elég ha elolvasod az erre figyeljeket, de sebaj.

 

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény. :)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr6512111589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása