Weskó

Adózzanak a robotok is, nehogymár!

2017. február 21. 20:23 - Molnár Balázs L.

robotok.jpg

Szia! Enyém lesz a munkád hamarosan! :)

 Napjaink, de inkább a jövőnk egyik legnagyobb globális problémája lesz, hogy hamarosan elveszik az emberek munkáját a robotok. Annyira, hogy már újságíró algoritmusok is vannak, simán megírnak egy pöpec cikket, és még helyesírási hiba sem lesz benne. Lassan pedig mindenhol átveszik a helyünket, még pedig azért, mert olcsók és sokkal precízebbek mint mi vagyunk. Bill Gates a múlthéten előállt egy olyan javaslattal, miszerint a robotok is adózzanak, akik elveszik az emberek munkáját. Már hogy azok a robotok után ugyanúgy adót szedjenek, amik kitúrtak egy-egy embert. A mértéke pedig ugyanakkora legyen, mint amit egy embertől vesznek el. Ezt pedig olyan dolgokra kéne költeni szerinte, mint az idősek gondozása vagy az oktatás.

A Tesla és a SpaceX atyja, Elon Musk pedig egy olyan ötlettel állt elő, miszerint alanyi jogon járjon egy alapvető minimálbér. Egyébként felmérések szerint, 2023 és 2033 között akár az emberi munkák 50%-át is átvehetik a robotok. Azonban a jó öreg Bill felhívta a figyelmet arra is, hogy az országok nincsenek eléggé felkészülve egy esetleges világjárványra, főleg most, a terroristák külön veszélyt jelentenek ebből a szempontból is. Ezért szerinte jó lenne, ha az országok elkezdenének gyárakat építeni, illetve pénzt ölni bele, hogy egy esetleges baj esetén, nagyon rövid idő alatt, hatalmas mennyiségű vakcinát tudjanak előállítani.

irobot2.jpg

Az emberek frusztráltan, haszontalannak érezhetik magukat, ha egy robot elveszi a munkahelyük.

 Nos az hogy egy általános minimálbért bevezessenek, azt nem feltétlen tartom jó ötletnek. Viszont, ha egy robot elveszi egy ember munkáját, akkor jó ötletnek tartom a robot utáni adó fizetését, amiből akár finanszírozni is lehetne a munkás tovább, illetve átképzését egy olyan munkára, amit egy robot nem tud elvégezni. Az alapvető alanyi jogon járó minimálbér sem feltétlen rossz ötlet, azonban normális szabályzások között lehetne maximum működőképes, mert jó páran így is csupán élősködnek és segélyekből élnek, hasznuk pedig a nullával egyenlő a társadalmunk számára. Persze, sokkal összetettebb dolog ez, mint hogy csak a pénzről szóljon, az emberek elkezdik magukat haszontalannak érezni, ha nincs mit csinálni, elkezdhet bomlani a társadalom. Sok-sok összetevős ez a dolog, azonban rengeteg múlik rajta, miképpen valósítják majd meg. Vannak olyan munkahelyek pedig, ahol értelemszerűen jobb ha egy pontos robot dolgozik, mint egy rossz napot kifogó ember. A terrorveszély pedig folyamatosan fennáll, ezért ténylegesen jó ötlet kitalálni valamit az országoknak arra, ha neadjIsten' piszkos bombát robbantanak valahol, illetve behoznak akár Európába egy olyan régről ismert borzasztó kórt, mint a fekete himlő. Így a végére lehet kicsit kusza lett az egész, de remélem átjött amiről akartam beszélni. Te mit gondolsz, szerinted hogyan lehetne megoldani igazán jól ezeket a problémákat?

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonlót, kövesd a Facebook oldalam, dobj egy lájkot vagy oszd meg, kommentben pedig jöhet a vélemény.  Ja meg ott az Instagram is, ott is csupa érdekeset osztok meg. ;) 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wesko.blog.hu/api/trackback/id/tr6512279755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása